Trading

Az Enel vezérigazgatója szerint máshogy kellene tárgyalni az energiavásárlási ügyletekkor

NRGreport | 2022.05.06. 14:30

Európa nem használja ki elég bölcsen befolyását az energiavásárlási tárgyalásokkor. Emellett hosszabb távú piaci struktúrát kellenne kialakítania – mondta a legnagyobb európai közműszolgáltató, az Enel vezetője.

„Európában megszoktuk, hogy (energia)piacunkat legfeljebb 2-3 évre előre tervezzük meg. Ez hiba.” – fejtette ki Francesco Starace egy, az ukrán válságról és az energiabiztonságról szóló konferencián.

Európának 10-20 éves távlatban kell gondolkodnia az energia vásárlásáról és eladásáról – tette hozzá.  „Akkor a tőkeáttételünk teljesen más és sokkal erősebb lenne”.  – olvasható a Reuters beszámolójában.

Az európai gázárak tavaly rekordmagasságba szöktek, és azóta is magasak az ellátási zavarok miatti aggodalmak miután Oroszország – Európa fő gázszállítója – megszállta Ukrajnát.

Az Európai Unió elindított egy platformot az európai uniós országok közös gázvásárlására, részben így igyekeznek csökkenteni az orosz üzemanyagoktól való függőséget és tartalékot képezni az ellátási zavarok ellen.

Starace szerint az európai energiakereskedelmi piac egy “természetellenes mechanizmus”, mivel egyetlen gázforrás sem igényel ilyen magas árakat. Starace azt is közölte, hogy határozottan támogatja a moratóriumot vagy az „időkorlátot” egy olyan piacon, amely pusztítást okoz, és arra kényszeríti a kormányokat, hogy pénzt fektessenek be oda, ahová nem feltétlenül kellene.

„Nem számít, mennyi pénzt dobunk ennek a szörnynek,  mindig győzni fog, mert a piacnak óriási a tőkeáttétele” – mondta.

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.