Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

MNB: az Európai Beruházási Bankkal kötött megállapodás hozzájárul a hosszú távú zöld beruházások finanszírozásához

NRGreport | 2022.05.06. 03:39

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Európai Beruházási Bank (EIB) együttműködési megállapodást kötött, amelynek célja az EIB hosszú lejáratú, forintban denominált hitelezési tevékenységének támogatása.

Az MTI arról számolt be, hogy a jegybank közleménye szerint a két intézmény együttműködésével a magyarországi zöld projektek kedvezőbb feltételek mellett juthatnak forint finanszírozáshoz, ezzel támogatva a környezetileg is fenntartható gazdasági növekedést, a járvány utáni gazdasági kilábalást és a hazai klímavédelmi beruházásokat.

A megállapodás értelmében az EIB hosszú futamidejű, euró-forint kamatfedezeti ügyletet köthet az MNB-vel annak érdekében, hogy fix kamatozású forinthiteleket nyújtson magyarországi ügyfeleinek legfeljebb 20 éves futamidővel.

Az EIB magyarországi tevékenységéért felelős alelnöke, Teresa Czerwinska kiemelte: az együttműködés mérsékli a hazai ügyfeleiket érintő, az euróban denominált hitelek átváltásból származó kockázatokat, így hozzájárul a hosszú távú infrastrukturális, klímavédelmi és környezeti fenntarthatósági célú beruházások kiszámítható finanszírozásához. Emellett bővíti a Magyarországon elérhető hosszú távú finanszírozási lehetőségek körét, ami a fenntartható növekedés és a versenyképes gazdaság elengedhetetlen feltétele.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy 2021-ben mérföldkövet jelentett a jegybank mandátumának kiegészítése a kormány környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos politikájának támogatásával.

Zöld mandátumával összhangban az MNB elkészítette zöld monetáris politikai eszköztár-stratégiáját, és két új program – a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program és az NHP Zöld Otthon Program – elindításáról döntött a zöld jelzáloghitelezés térnyerése és a hazai lakásállomány energiahatékony megújítása érdekében.Virág Barnabás kiemelte, hogy a két közötti együttműködés a következő fontos lépés a hazai zöld beruházások ösztönzésében. Hozzátette, az MNB környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos döntései nem befolyásolják a jegybank monetáris politikai irányultságát.

Az MNB-vel kötött megállapodással az EIB a növekvő, helyi valutában jelentkező finanszírozási igényre reagál. Az EIB hitelezési tevékenységében az euró, a dollár és a lengyel zloty után a forint tölti be a negyedik legnagyobb szerepet – áll a közleményben az MTI beszámolója szerint.

Kép forrása: pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.