Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Ausztrália szénmunkások ezreit képzi át a tiszta energiával kapcsolatos feladatokra

NRGreport | 2022.05.07. 10:00

A nap- és szélenergia telepek  egyre növekvő mennyiségével felgyorsulnak azon erőfeszítések, amelyek célja, hogy a szénbányákból a megújuló energiaforrások felé tereljék a munkavállalókat, írja a Bloomberg.

A tiszta energiaforrásokra való hirtelen átállás arra kényszeríti Ausztráliát, a szén- és a gázkitermelés globális bajnokát, hogy szembenézzen az energiaipar egyik legnagyobb kihívásával: hogyan lehet a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó több millió munkavállalóját átképezni a szél- és napenergia területén betöltött új szerepekre. A tiszta energia az évtized végére világszerte több mint 38 millió munkahelyet teremthet, és ennek az igénynek a munkaerőhiány nélküli kielégítéséhez világos tervet kell kidolgozni a szénipar veteránjainak átképzésre.

Ausztráliában, ahol az olcsó, tiszta energia végre megdöntheti a szén egyeduralmát, és ahol a törvényhozók, akik egykor a fosszilis tüzelőanyagokat védték, most a májusi országos választások előtti kampányban a zöld munkahelyekről szóló ígéreteket tesznek.

A megújuló energiaforrások 2021-ben az ország villamosenergia-termelésének csaknem egyharmadát adják, ami a négy évvel korábbi arány duplája, és a közműszolgáltatók évekkel a tervezett előtt hozzák előre a széntüzelésű erőművek nyugdíjazásának terveit.

Chris Briggs, a University of Technology Sydney Institute for Sustainable Futures kutatási igazgatója szerint 2036-ra mintegy 10 000 szénipari munkahely szűnik meg az ausztrál bányákban és a hazai villamosenergia-termeléshez kapcsolódó erőművekben. Bizonyára még többen fognak távozni, ahogy a szénkivitelezők végleg bezárnak. Ugyanebben az időszakban mintegy 20-25 ezer új munkahely fog megjelenni a megújuló energiaforrások építésében, karbantartásában és üzemeltetésében, mondta Briggs.

A jogalkotók is kezdenek alkalmazkodni az új helyzethez. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök részben azért nyerte meg a 2019-es választásokat, mert a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos munkahelyek védelmében döntő támogatást szerzett a szénközösségekben. A májusi választások előtt – mivel kormánya a közvélemény-kutatások szerint lemarad az ellenzéki Munkáspárt mögött – továbbra is támogatja a szenet, de a munkavállalók számára kilátásokat hirdet, hogy új szerepeket nyerjenek a tiszta hidrogéniparban.

Morrison a közelmúltban bejelentette két tervezett nyugat-ausztráliai hidrogénközpont finanszírozását, amelyek szerinte legalább 3600 új munkahelyet teremthetnek.

Az új ágazatok rohamos térhódításának van azonban egy csapdája. A nap- és szélenergia területén betöltött legtöbb szerep csak töredékét ígéri az ásványi nyersanyagiparban adott fizetéseknek.

Fiatalemberként volt értelme egyenesen a bányákba menni, én is megpróbáltam a pénzt hajszolni” – mondta Dan Carey, aki 12 évet dolgozott a távoli vasércközpontban, Port Hedlandben, valamint a nyugat-ausztráliai Karratha olaj- és gázvárosban.

Példának okáért az AGL Energy Ltd. Loy Yang A szénerőművében (Victoria állam) egy operátor kezdő fizetése körülbelül 164 500 ausztrál dollár (122 000 amerikai dollár), míg a szélturbinákat építő Suzlon cégnél egy technikus 100 000 és 120 000 dollár között keres, a Fair Work Commission nemrégiben kötött vállalati megállapodásai szerint.

A bányászatban számos egyéb juttatás is jár, például 6 hét fizetett szabadság, támogatott lakhatás és közüzemi szolgáltatások, ingyenes repülőjegyek és nagy bónuszok. „Határozottan nehéz lesz megtartani azokat az embereket, akik ebből a világból jöttek” – mondta Carey.

Továbbá, míg a bányászat és a szénenergia ausztrálok generációinak adott munkát, addig a megújuló energiaforrások területén sok új munkahely csak ideiglenes.

A kihívás az, hogy míg például az építőiparban több száz munkahely van, az üzemeltetésben és karbantartásban csak néhány” – mondta Anita Talberg, a Clean Energy Council, egy iparági csoport munkahelyfejlesztési igazgatója. „A fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos legmagasabb képzettséget igénylő munkahelyek némelyikének nincs közvetlen megfelelője a megújuló energiaforrásokban.”

Ausztrália első tengeri szélerőműparkja, a Star of the South a tervek szerint 2028-ban nyitja meg kapuit a Bass-szorosban, az ország déli partjainál. A szélerőmű projekt célja, hogy kihasználja a potenciális munkaerő-állományt, és már elkezdte a tárgyalásokat az átképzési lehetőségekről.

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.