Fenntarthatóság

A szélerőművek a klímán kívül a koralloknak is kedvezhetnek

NRGreport | 2022.05.08. 03:39

A dán Orsted energetikai vállalat azt tervezi, hogy korallokat tenyészt Tajvan trópusi vizeiben a tengeri szélturbinák alapzatán, hogy kiderüljön, a módszer nagyobb léptékben is megvalósítható-e.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint a korallzátonyok az összes tengeri faj 32%-ának nyújtanak élőhelyet, és közvetve vagy közvetlenül egy milliárd embernek kedveznek világszerte. A globális felmelegedés azonban növeli a tengerfelszín hőmérsékletét. Az élővizek felmelegedése pedig korallfehérítő hatást válthat ki, amely veszélyezteti a trópusi korallzátonyok ökoszisztémáinak túlélését más tengeri fajokat is beleértve.

Az éghajlatváltozás a biológiai sokféleség csökkenésének egyik fő okozója. A megújuló energiaforrások használata, többek között a tengeri szélerőművek jelentős bővítése segíthet az összefüggő válságok enyhítésében. Sőt, az Ørsted energetikai vállalat úgy véli, hogy az éghajlatváltozás kezeléséhez szükséges tengeri szélenergia bővítése olyan megoldásokat is magában foglalhat, amelyek támogatják és növelik az óceánok biológiai sokféleségét.

A hír, miszerint az Ørsted korallzátonyokat tenyészt a tengeri szélturbinák alapzatán a vállalat ReCoral kezdeményezésének legújabb lépését jelenti, amelyen a vállalat még 2018-ban kezdett el dolgozni – írja több híroldal, köztük a Cnbc.com és az Energynews.pro.

Tavaly a ReCoralban részt vevők egy rakparton növesztettek fiatal korallokat. Ezeket az Orsted szerint „víz alatti acél és beton aljzatokon” nevelték. A 2022 júniusában végzendő kísérletek során a lárvák telepítését, majd korallok tenyésztését fogják tesztelni a Greater Changhua 1 nevű tengeri szélerőműparkban, amely egy a Tajvan partjaitól 35-60 kilométerre lévő vizekben található létesítmény. A koncepciót nyílt vízen, négy különálló szélturbina-alapzaton fogják tesztelni.

Ha a kísérlet sikeres lesz, az Ørsted megvizsgálja a kezdeményezés továbbfejlesztésének lehetőségeit is. A végső cél a tengeri szélerőműveknél nagy számban tenyésztett korall-lárvák felhasználása a part menti korallzátonyok helyreállítására és a biordiverzitásuk javítására.

A ReCoral koncepciót a világ trópusi vizeiben található más vízi erőműveknél is lehetne alkalmazni, ezért, az  Ørsted megosztja a ReCoral csapat által levont tanulságokat és kifejlesztett technikákat.

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.