Trading

Bulgária is mentességet kér az Oroszország elleni szankciók alól

NRGreport | 2022.05.09. 00:24

Bulgária vasárnap este bejelentette, hogy nem fogja támogatni az Európai Unió Oroszország elleni új szankciócsomagját, ha nem kapnak mentességet az orosz kőolaj vásárlására vonatkozó javasolt tilalom alól – jelentette ki Aszen Vaszilev miniszterelnök-helyettes vasárnap késő este.

Az Európai Unió kormányai vasárnap már közeledtek a tárgyalásokban arra vonatkozóan, hogy megállapodjanak valahogy az Oroszország elleni szigorú szankciókról, illetve hétfőre újabb megbeszéléseket tűztek ki, hogy kitalálják, miként biztosítható, hogy az orosz energiától leginkább függő országok is megbirkózzanak ezzel.

A tárgyalások a mai napon folytatódnak, sőt még kedden is.

A mi álláspontunk nagyon világos. Ha néhány ország számára lehetséges lesz, hogy eltérjenek a szankcióktól, akkor mi is szeretnénk ezzel élni”mondta Vaszilev az országos BNT televíziónak.

Ha nem kapnak, akkor nem fogják támogatni a szankciókat, nyilatkozott a bolgár vezető.

A tengerparttal elzárt Magyarország, Szlovákia és a Cseh Köztársaság, amelyek mind nagymértékben függenek a szovjet korszakból származó vezetékeken keresztül szállított orosz nyersolajtól, kihívást jelent alternatív források biztosítása, és a tilalom alóli felmentést kértek. Bulgária szintén megfogalmazta ugyanezt a kérést.

Az orosz LUKOIL tulajdonában lévő Neftochim Burgas finomítója a legnagyobb üzemanyag-szolgáltató a balkáni országban. Jelenleg a feldolgozott kőolajuk fele Oroszországból származik.

A mentesség hiánya vagy komoly környezeti kockázatokat jelentene Burgasz térségében, vagy arra kényszerítené az olajfinomítót, hogy csökkentse a feldolgozást, ami hiányt okozna, és tovább növelné az üzemanyagárakat – mondta.

fotó: Aszin Veszilev (forrás: bulgariabusinessinsider.com)

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.