Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Drámaian visszaestek a kínai gépjármű eladások

NRGreport | 2022.05.09. 13:42

A kínai autógyártók szövetségének becslése szerint az áprilisi eladások 48%-kal estek vissza az előző évhez képest, mivel a zero-COVID intézkedések nyomán több gyár is bezárt, és nemcsak a bemutatótermek forgalma, hanem a családok költései is visszaestek.

A világ legnagyobb autópiacán ez a -48% a legmeredekebb eladáscsökkenést jelenti 2020 februárja, azaz a világjárvány kezdete óta, amikor az eladások 79%-kal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

Már az év első négy hónapja is 12,3%-os csökkentést jelentett – közölte a Kínai Autógyártók Szövetsége.

Ez a durva csökkenés egyértelmű és legfrissebb jele annak, hogy a Kínában az elmúlt hetekben -Sanghajban és más városokban – kitört koronavírus járvány megfékezésére bevezetett rendkívüli intézkedéseknek milyen mértékű gazdasági vonzata van. A gyártók a termelés újraindításáért küzdenek.

Az általános forgalmi becslés már eleve alacsonyabb volt, mint az április első három hetének kiskereskedelmi forgalmán alapuló korábbi becslés. A Kínai Személygépkocsi Szövetség a személygépkocsik kiskereskedelmi kiszállításaira már eleve 39%-os csökkenést prognosztizált április első három hetében, összevetve az egy évvel korábbihoz képest.

Sanghajban a hónap folyamán bezártak a bemutatótermek, továbbá az üzletek és bevásárlóközpontok is, így a 25 millió lakos nem tudott az interneten vásárolni, csupán az élelmiszerekhez és a napi szükségletek beszerzéséhez jutott hozzá.

A Nomura elemzői úgy látják, hogy abban a 45 városban, ahol teljes vagy részleges zárlat van érvényben és amelyek a kínai GDP 40%-át képviselik, és egyre nagyobb a recesszió veszélye.

Pedig a sanghaji lezárások előtt az elektromos járművek értékesítése épp fellendült. A Tesla kínai eladásai az első negyedévben 56%-kal ugrottak meg, míg a nagyobb kínai rivális BYD elektromos járműveinek eladásai megötszöröződtek.

A hét elején Kína három legjelentősebb EV-gyártója is meredeken csökkenő eladásokról számolt be.

A SAIC Motor, az eladások alapján Kína legnagyobb autógyártója, a Volkswagen és a General Motors partnere, 60%-os visszaesést jelentett áprilisi eladásaiban.

A Tesla azt is jelezte, hogy május 16-ra a sanghaji üzem termelését a bezárás előtti szintre kívánja növelni. Bár egy vállalati felmérés a japán vállalatoknak nehézséget okoz a sanghaji gyárak újranyitása, ami fontos jelzés arra vonatkozóan, hogy mégsem tudnak az önkormányzatok a kulcsfontosságú vállalkozásoknak abban segíteni, hogy újraindítsák a működést.

fotó: SAIC

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.