Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Márciusban már több orosz gáz érkezett Európába

NRGreport | 2022.05.09. 14:02

Márciusban az orosz–ukrán háború miatti EU-s szankciókkal kapcsolatos várakozások mozgatták az európai gázpiacokat.

A megelőző két hónap rendkívül alacsony értékeihez képest márciusban nőtt az Európába érkező orosz földgázforrások mennyisége, bár az továbbra is elmaradt a tavaly márciusban szállított mennyiségtől – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) márciusi földgázpiaci elemzésében.

A hónap elején a másnapi árak 120 €/MWh-ról 217 €/MWh-ig emelkedtek, majd amikor kiderült, hogy a szankciók egyelőre nem érintik az energiahordozókat, az árak a 100–130 €/MWh szinten konszolidálódtak. Nőttek a 2023. évi földgáztermék árát befolyásoló tényezőárak is: márciusban a szén euróban számított ára 25,99%-kal, az olaj ára 10,16%-kal növekedett, a széndioxid-kvóta ára ugyanakkor 6,48%-kal csökkent.

 

A piaci szereplők várakozásai szerint az európai gázpiacokon a források tartósabb szűkülése prognosztizálható, így a hosszabb távra vonatkozó árvárakozások is jelentősen emelkedtek: a 2023-as éves termék ára 90 €/MWh szintig kúszott fel.

 

A megelőző két hónap rendkívül alacsony értékeihez képest márciusban nőtt az Európába érkező orosz földgázforrások mennyisége, bár az továbbra is elmaradt a tavaly márciusban szállított mennyiségtől. Februárhoz képes az Ukrajnán keresztüli tranzit 55%-kal emelkedett, a Yamal-vezetéken pedig 57%-kal nőtt a behozatal. Folytatódott a tavalyi év közepén elkezdődött forrás-átrendeződés: az orosz import helyét az LNG és a norvég, valamint azerbajdzsáni források vettek át.

Márciusban a belföldi felhasználás 12,7 TWh volt, ami 1%-kal kevesebb az előző évi értékhez képest. A hőmérséklet és munkanaphatásokat figyelembe véve a havi átlagfogyasztás az előző évihez képest 4%-kal csökkent. A csúcsnapi felhasználás 538 GWh volt, ami 2018 óta a legmagasabb érték.

A földgázellátásban az előző hónaphoz képest tovább nőtt a nettó import részaránya, a kitárolás szerepe visszaesett. A kitárolás a felhasználás 23%-át, míg az import a 68%-át adta. Az előző évvel összehasonlítva nőtt a nettó import súlya, havi volumene 2021 június óta a legmagasabb volt.

Kép forrása: Unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.