Szabályozás

Németország már válságforgatókönyvekkel készül

NRGreport | 2022.05.11. 05:03

A német tisztviselők vészhelyzeti csomaggal készülnek arra a helyzetre, ha az orosz gázszállítások hirtelen leállnának. Ez akár magában foglalhatja az ellátásbiztonság szempontjából kritikus vállalatok ellenőrzésének átvételét is – mondta a Reutersnek három, az ügyet ismerő forrás.

A gazdasági minisztérium által vezetett előkészületek arra utalnak, hogy már fokozott készültségben dolgozzák ki az alternatív forgatókönyveket, ami nem véletlen, hiszen Európa legnagyobb gazdaságának pillérjeit adó acél-, műanyag- illetve autógyártás szempontjából létfontosságú a gázellátás.

Tavaly Németország importjának 55%-át az orosz gáz tette ki, miközben Berlinre már nyomás nehezedik, hogy oldja fel azt az üzleti kapcsolatot, amely hozzájárul Oroszország ukrajnai háborújának finanszírozásához.

Németország kijelentette, hogy le akar válni az orosz szállításokról, de 2024 közepéig várhatóan még nagymértékben függni fog Moszkvától. Viszont most attól tartanak, hogy Oroszország egyoldalúan elzárhatja a gázellátást, és szeretnének felkészülni arra az esetre, ha ez megtörténne.

A tisztviselők elmondták, hogy nagy vonalakban már megvan a keret, a terv megvalósításának részleteit most dolgozzák ki.

A kormány támogatná az energiaipari cégeket, hogy segítsen nekik megbirkózni a meredeken emelkedő árakkal, vagy például a finomítókat, mint energiaellátás szempontjából kritikus területeket is szárnyai alá venné – mondta a három tisztviselő.

ENERGIASZEKTOR ÁLLAMOSÍTÁSA?

A múlt hónapban Berlin jóváhagyott egy törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy végső esetben átvegye az irányítást az energetikai vállalatok felett.

Most arról folyik a tárgyalás, hogyan tudnák az intézkedést a gyakorlatban alkalmazni, például az orosz Rosznyeft által üzemeltetett PCK finomítót irányítás alá venni- mondta el két forrás.

A Rosznyeft nem kívánta kommentálni az esetleges német lépéseket.

Egyik forrás szerint az energiaipari vállalatok államosítása egy valóban fontolóra vett lehetőség, de ezt alaposan mérlegelni kell, és legfőképp az energiaellátás biztosításával kell indokolni, nem pedig Oroszország „megbüntetésével”.

A Gazprom múlt hónapban leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló gázexportot, miután azok nem voltak hajlandóak rubelben fizetni, de a Kreml visszautasította az Európai Bizottság vádjait, miszerint Moszkva zsarolásra használta volna a földgázszállításokat.

A Kreml és a Gazprom is többször kijelentette, hogy Oroszország megbízható energiaszállító.

A tisztviselők szerint Németország elérte a gazdasági spirál beindítása nélkül bevezethető szankciók határát, és még a kormánykoalíció azon tagjai is, akik teljes mellszélességgel támogatják Moszkva megbüntetését, óvakodnak a gázra vonatkozó szankciók bevezetésétől.

A vállalatok vezetői közölték Berlinnel, hogy mindenképpen készülnek az orosz energetikai kapcsolatok csökkentésére, de arra kérték a kormányt, hogy ne kényszerítse őket erre azonnal – mondta egy másik, a megbeszéléseket ismerő személy.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.