Trading

Ukrajna szerdától kénytelen leállítani a gáz tranzitját a Luhanszki régióban

NRGreport | 2022.05.11. 10:49

Az ukrán GTS-operátor tájékoztatása szerint az orosz ellenőrzés alatt álló Szokhranivka kompresszorállomáson és a Novopszk kompresszorállomáson vis maior körülmények léptek fel, amelyek lehetetlenné teszik a gázszállítás folytatását.

A Novopszkiv kompresszorállomás az első az ukrán GTS kompresszorállomásai közül a Luhanszki területen, amelyen keresztül az Oroszországból Európába irányuló gáz több mint egyharmada (évente legfeljebb 32,6 millió köbméter) halad át.

Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziójának eredményeként a GTS-létesítmények egy része az orosz csapatok és a megszálló közigazgatás által ellenőrzött területen található, így jelenleg az operátor nem tudja gyakorolni az operatív és technológiai ellenőrzést a Novopskov kompresszorállomás és az ezeken a területeken található egyéb eszközök felett. A megszálló erők beavatkozása a technológiai folyamatokba, -beleértve a tranzitfolyamatból történő jogosulatlan gázkivételeket, – eleve veszélyeztette az egész ukrán gázszállítási rendszer stabilitását és biztonságos működését.

A vállalat többször is tájékoztatta a Gazpromot az orosz ellenőrzésű megszálló erők tevékenységén keresztül a tranzitot fenyegető veszélyekről, és kérte, hogy ne avatkozzon bele a létesítmények működésébe.

A Gazprom azt nyilatkozta, hogy nem kapott jelzést vis maior körülményekről, és nem lát akadályt a munka megszokott módon történő folytatására.

Frissítés (12:10):

Az FGSZ tájkoztatása szerint „Jelen pillanatban nem észleltünk fennakadást a földgáz-szállításokban, de folyamatosan figyeljük a helyzet alakulását.”

fotó: FGSZ

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.