Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A Nissan gyengülő pénzügyi eredménye már annak a jele, hogy a chiphiány lett az ’új normális’

NRGreport | 2022.05.12. 15:32

A Nissan Motor az elemzői várakozásoktól messze elmaradó működési nyereségre számít az idei pénzügyi évben, mivel Japán harmadik legnagyobb autógyártója egyszerre küzd a globális chiphiánnyal, az emelkedő anyagköltségekkel és a kínai COVID-korlátozásokkal.

A Nissan ezzel azon globális vállalatok egyre hosszabbodó listájához csatlakozik, amelyek a nyereségesség csökkenésére figyelmeztetnek, mivel nem tudják teljes mértékben áthárítani a fogyasztókra az emelkedő bekerülési költségeket, valamint az ukrajnai konfliktus és a kínai COVID-zárlatok elhúzódása miatt további ellátási lánc fennakadásokra készülnek.

A nagy rivális Toyota Motor szintén közölte a héten, hogy a nyersanyagköltségek példátlan mértékű emelkedése az egész éves profit ötödét is elveheti.

Az ellátási lánc óriás kihívássá vált az iparág számára, a gyártók feltételezéseit pedig gyorsan felülírják a valós idejű események” – mondta el Makoto Uchida vezérigazgató.

Makoto Uchida, Nissan elnök-vezérigazgató (fotó forrása: nissan)

Az ellátási lánc körüli bizonytalan helyzet – beleértve a kínai zárlatot – a legnagyobb kockázat a láthatáron, tette hozzá a vezérigazgató.

A Nissan számításai szerint a jelen pénzügyi évben ugyan 18,7%-kal, 10 billió jenre (77,6 milliárd dollár) emelkedik az értékesítése, ám az üzemi eredmény csak 1%-kal, 250 milliárd jenre nőne, ami elmarad az elemzők 318,5 milliárd jenes (2,5 milliárd dollár) várakozásától.

A félvezetőhiány lett az új normális állapot, ami olyan már mint a világjárvány: együtt kell élnünk vele, mert nem fog holnapra véget érni” – mondta Ashwani Gupta, a Nissan operatív igazgatója egy eredménytájékoztatón.

A Nissan közölte, hogy az áprilisban kezdődött pénzügyi évben a nyersanyag- és logisztikai költségek mintegy másfélszeresére, 212 milliárd jenre emelkednek, aminek több mint felét az acél és az alumínium teszi ki. További 45 milliárd jen logisztikai költségnövekedést prognosztizált a folyó évre.

RENAULT-szövetség

Uchida az eredménytájékoztatón elmondta, hogy a japán autógyártó támogatja szövetségi partnere, a Renault azon tervét, hogy szétválassza elektromos jármű üzletágát (EV), de további megbeszélésekre van szükség annak megállapítására, hogy egy ilyen lépés erősítené-e szövetségüket.

A francia autógyártó áprilisban azt mondta, hogy minden lehetőség az asztalon van az EV üzletág leválasztására, beleértve egy esetleges tőzsdei bevezetést is, mivel igyekszik felzárkózni az olyan riválisokhoz, mint a Tesla és a Volkswagen.

A lépés azonban felvetette azokat a spekulációkat, hogy a Renault fontolóra veheti a Nissanban lévő részesedésének csökkentését.

A Renault 43,4%-os tulajdonrésszel rendelkezik a Nissanban, amely viszont 15%-os szavazati jog nélküli részesedéssel rendelkezik a francia vállalatban, és a partnerségük struktúrája régóta súrlódásokat okoz Japánban.

Az autógyártók két évtizedes szövetségét, amelyhez a Mitsubishi Motors is tartozik, megrázta a szövetség alapítójának, Carlos Ghosnnak a 2018-as pénzügyi botrány közepette történt leváltása. Azóta ígéretet tettek arra, hogy több erőforrást egyesítenek, és szorosabban együttműködnek az elektromos autók gyártása érdekében.

A Nissan a negyedik negyedévben 56 milliárd jenes működési nyereséget produkált, amit a költségcsökkentés és a lecsúszó jen is segített, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban felmutatott 19 milliárd jenes veszteséggel.

A Nissan részvényei az eredmények előtt 1%-os emelkedéssel zártak, felülmúlva a szélesebb piac 1,8%-os esését.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.