Mobilitás

Angliában a Porsche 911 GT3 és a Range Rover tartja legjobban az árát

NRGreport | 2022.05.12. 02:53

Azzal mindenki tisztában van, hogy egy új autó vásárlásakor az értékcsökkenés abban a pillanatban beindul, amint kihajtunk a kereskedő udvaráról.  Van olyan mégis, hogy megéri autóba fektetni?

Hacsak nem egy vágyott klasszikus autót vagy egy nagynevű gyártótól származó, korlátozott példányszámú teljesítményű autót vásárolunk, akkor a megvásárolt autó valamilyen szinten értékcsökkenést fogunk elkönyvelni. Pláne, ha finanszírozással vásárolunk, az értékcsökkenés eleve fontos szempont: minél kisebb, azaz minél jobban tartja az árát, annál jobb befektetés. Ettől független ritkán vásárolunk befektetési céllal autót, de ha mégis így tennénk, akkor mutatunk néhány jó ötletet!

A CAP lista

A CAP HPI kiemelt szakértője az autós piacnak, adatelemzéseivel már több évtizede segíti a kockázatelemző döntéshozatalt az autósok számára. Kalkulációikban számos tényező alapján számítják ki az autó értékcsökkenését, és általában az autó három év és 58,000 km után várható értékét veszi alapul.

most is az aktuális adatok alapján számolták ki. Ha például össze akarunk hasonlítani egy SUV-t egy azonos gyártótól származó limuzinnal, akkor azt fogjuk látni, hogy a SUV általában az eredeti értékének nagyobb százalékát őrizte meg. Ez azért van, mert a vásárlók számára rendkívül vonzó az SUV vagy crossover által kínált masszív megjelenés illetve magas vezetési ülés.

A legkisebb veszteséggel járó brit dobogósok, a CAP legfrissebb adatai alapján a következő modellek lettek 2022-ben:

Porsche 911 GT3

Nem meglepő, hogy a Porsche 911 GT3 jelenleg az Egyesült Királyság legkevésbé értékvesztő autója – szinte lehetetlen hozzájutni. Sőt, azok a szerencsés vásárlók, akiknek sikerül egy GT3-asra szóló szert tenniük, abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy valószínűleg nyereséggel tudják eladni az autójukat.

A több mint 130,000 fontot (60 millió forint) meghaladó árcédula kifejezetten jó vételnek tűnik a GT3 képességeit figyelembe véve. A 4,0 literes, sima hathengeres szívómotor 503 lóerős teljesítményével a GT3 kétségtelenül gyors, de a Porsche futóműve és aerodinamikája teszi olyan pusztítóan gyorssá és időtállóvá.

Porsche Macan

A Macan egy kisebb SUV, amely abszolút hozzáférhető és nem korlátos a rendelése, és az ára viszonylag megfizethető.  A 30 millió forint körüli ár kifejezetten jó ár-érték arányt mutat, és majdnem ugyanolyan ügyesen tartja az értékét, mint a GT3.

A legerősebb maradványértékkel rendelkező modell a Macan T, amelynek 2,0 literes turbós benzinmotorja hasonló a Golf GTI-ben található motorhoz. A Porsche legkisebb SUV-jában négy felnőttnek van hely, és tisztességes méretű a csomagtartója is, szóval kifejezetten praktikus és összességében kifizetődő autó.

Range Rover Evoque

Azt az elméletet igazolja a harmadik helyezett Range Rover Evoque is, hogy a kisebb méretű, igényes SUV-k 2022-ben rendkívül népszerűek voltak, így az alacsony értékcsökkenés tekintetében felfért a dobogó harmadik fokára.

A legjobban a 2,0 literes dízel P165 R-Dynamic felszereltségben teljesített az algoritmus alapján, míg a legrosszabbul a 2,0 literes benzines – a teljesen felszerelt Autobiography felszereltséggel – ahol a maradványérték három év után az utóbbi modell esetében mindössze 62 százalékra csökken.

 

fotó: porsche.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.