Vállalatok

Új Exxon-vállalások a gyorsabb zöldátmenetért

NRGreport | 2022.05.12. 04:00

Újabb kötelezettségvállalásokat jelentett be az ExxonMobil a karbonsemlegességhez vezető út lerövidítése érdekében. A saját klímacéljainak elérése mellett a vállalat további célkitűzése, hogy, innovációin keresztül, más piaci szereplők kibocsátáscsökkentési céljainak megvalósítását is támogassa.

Az energetikai szektor szereplői rendre felülvizsgálják karbonsemlegességi stratégiáikat és az eddig megtett intézkedéseiket azzal a céllal, hogy az újabb innovációs eredmények segítségével, illetve a változó társadalmi elvárásokhoz és piaci igényekhez alkalmazkodva minél hatékonyabbá és gyorsabbá tegyék a nulla karbonkibocsátás elérésének folyamatát.

Az Exxon „Advancing Climate Solutions 2022 Progress Report” kiadványából kiderül, hogy a vállalat 2050-re kívánja elérni a karbonsemleges működést, de egyes részterületeken, például az Új-Mexikó és Texas határán húzódó Permia Basin olaj- és gázmezőn a kitermelés karbonlábnyomát már 2030-ra nullára tervezi csökkenteni. Szintén a stratégia részét képezi a szén-dioxid-leválasztásba és -tárolásba irányuló beruházások fokozása, valamint a hidrogén-előállítás és a bioüzemanyag-gyártás fejlesztése.

A bioüzemanyagok terén a kapacitásnövelés egyértelműen a bővülő piac igényeinek kielégítését szolgálja: a vállalat globális piaci prognózisa szerint a 2030-ig terjedő időszakban a legtöbb termékfajtánál, így a benzin, a dízel és a fűtőolaj esetében a kereslet stagnál majd, ugyanakkor a bioüzemanyagok esetében kiugró, 60 százalékos bővülésre lehet számítani. A terv része a vállalati szintű üvegházgáz-intenzitás 20-30 százalékos csökkentése (a 2016-os szinthez képest), 40-50 százalékos csökkentés az upstream területen, a metánintenzitás 70-80 százalékos mérséklése a vállalat egészére vonatkozóan, valamint az ún. fáklyázás, vagyis az olajkitermelés közben elégetett földgáz és egyéb gyúlékony gázok mennyiségének 60-70 százalékos csökkentése az évtized végéig.

Az Exxon a következő hat évben több mint 15 milliárd dollárt kíván befektetni az alacsony kibocsátású technológiákba, A jelentés ugyanakkor figyelmeztet: nem csak a klímacélok elérése tesz szükségessé robusztus beruházásokat, hanem az energiaellátás folyamatosságának fenntartása is.

Az IPCC (az ENSZ klímaügyi kormányközi szervezete) forgatókönyve a globális átlaghőmérséklet-emelkedés 2 Celsius fok alatt tartásáról – amit a klímaváltozási folyamat visszafordíthatósági küszöbének tekintenek – azt irányozza elő, hogy a világ olajkeresletét a 2019-es napi 97,4 millió hordóról 2050-re körülbelül 52 millió hordóra kell csökkenteni. Az IEA (Nemzetközi Energia Ügynökség) „nettó nulla” forgatókönyve NZE forgatókönyve 2050-re ennél is lényegesen alacsonyabb, napi 24 millió hordó keresletet irányoz elő. Ez drasztikus csökkenésnek tűnik, ugyanakkor a kitermelésbe történő befektetés nélkül a jelenlegi olajmezők kimerülése miatt a kitermelés magától is ennél nagyobb mértékben, napi 11 millió hordónyira fog zuhanni. Még a már említett „nettó nulla” forgatókönyv is úgy számol, hogy mintegy 11 billió dollárnyi további beruházásra lenne szükség 2050-ig a kőolaj- és a földgázkitermelésben, hogy a világ energiaigényét kielégítsék.

Miközben 2050-ig a világ népessége várhatóan 9,7 milliárdra nő, a jövedelmek és a középosztály bővülése miatt az energiaigény is emelkedik, annak ellenére, hogy az energiahatékonyság növelése mérsékli az egy főre jutó fogyasztást. Az említett folyamatok nyomán a prognosztizált egyenleg 14 százalékos növekedést mutat a 2019-es szinthez képest. Az IEA úgy számol, hogy addigra a szél- és a napenergia a primerenergia-szükséglet 10 százalékát fedezi majd – megötszörözve a mai 2 százalékos arányt –, miközben a kőolaj és a földgáz részesedése még mindig meghaladja majd az 50 százalékot. Ezek a számok nem csak a zöldátmenet jelentős időigényére mutatnak rá, de arra is, milyen fontos, hogy a tényleges karbonsemlegesség mielőbbi elérése végett elegendő szellemi és anyagi erőforrás áramoljon az energiahatékonyság növelésébe, valamint a megtermelt szén-dioxidot a környezetből kivonni képes technológiákba.

Az Exxon mintegy 20 ezer tudóst és mérnököt alkalmaz többek között az alacsony energiaigényű technológiák, illetve a szén-dioxid-leválasztás és tárolás megoldásainak fejlesztése területén. Együttműködik nyolcvan egyetemmel, négy energetikai centrummal és az USA Nemzeti Laboratóriumainak hálózatával annak érdekében, hogy innovációi minél szélesebb körben hozzájáruljanak a klímaválság megelőzéséhez és a zöldátmenet lerövidítéséhez.

 

Kép forrása: Exxonmobil

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.