Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Portugáliában nyílik meg Európa legnagyobb úszó szolárparkja

Nagy Nikoletta | 2022.05.13. 11:04

Idén júliusban indul el Európa legnagyobb úszó napelemparkja, négy focipálya nagyságú lesz.

A Portugáliában található Alqueva gátrendszernél nyit meg júliusban Európa eddigi legnagyobb úszó napelemparkja. Két vontatóhajó jelenleg 12 000 napelemből álló, négy futballpálya méretű napelemből álló hatalmas tömböt szállít a víztározóhoz – írja az EuroNews.

Az EDP, az ország fő közüzemi vállalata szerint a Nyugat-Európa legnagyobb mesterséges tavára épített úszó sziget része Portugália azon tervének, hogy csökkentse az importált fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget, amelyek ára Ukrajna orosz inváziója óta megugrott. Egész Európa azon igyekszik, hogy minél inkább csökkentse az orosz importfüggőséget, Portugália ezzel a projekttel pedig egy lépést tesz afelé, hogy független, zöld energiát biztosítson az országban.

A hosszú napsütéses órákkal és az atlanti szelekkel megáldott Portugália felgyorsította a megújuló energiaforrásokra való átállást. Annak ellenére azonban, hogy az ország szinte semmilyen orosz szénhidrogént nem használ, a gáztüzelésű erőművek továbbra is érzik az emelkedő üzemanyagárak hatását. Miguel Patena, a napelemes projektért felelős EDP csoport igazgatója azt mondta, hogy az 5 megawatt (MW) beépített teljesítményű úszóparkban termelt villamos energia a gáztüzelésű erőműben termelt áram harmadába kerülne. A vízenergia előállítására használt Alqueva tározó panelei évi 7,5 gigawatt/óra (GWh) villamos energiát termelnének, és 2 GWh tárolására alkalmas lítium akkumulátorokkal egészítenék ki őket.

A napelemek 1500 családot látnak majd el árammal, ez nagyjából a közeli Moura és Portel városok szükségleteinek egyharmada.

A tavakra vagy tengerekre szerelt napelemeket Kaliforniától a szennyezett kínai ipari tavakig számos helyen telepítették a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. Az úszó panelek nem vesznek el helyet a szárazföldön, és a vízenergia generálásához használt tározókon lévő panelek különösen költséghatékonyak, mivel rácsatlakozhatnak a meglévő elektromos hálózatra. A napsütéses napokon megtermelt többletenergia vizet pumpálhat a tóba, hogy felhős napokon vagy éjszaka tárolhassa azt.

Az Alqueva projekt része volt az EDP „2030-ra 100 százalékban zölddé váló” stratégiájának, amely alapján az EDP 25,6 GW-os beépített kapacitásának 78 százalékát már most a vízenergia és más megújuló energiaforrások teszik ki. 2017-ben az EDP egy 840 panelből álló kísérleti úszó napenergia-projektet telepített az Alto Rabagao gáton, Európában elsőként, és ezzel tesztelte, hogy a víz- és a napenergia hogyan egészítheti ki egymást.

Az EDP már tervezi az Alqueva projekt kiterjesztését. Áprilisban biztosította a jogot egy második, 70 MW beépített kapacitású úszófarm építésére.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.