Trading

Oroszország megszakította az áramszolgáltatást Finnország felé

Csongor Takács | 2022.05.14. 20:18

Nem volt ilyen 20 éve: Oroszország ma hajnalban megszakította az áramszolgáltatást Finnország felé, mivel állítása szerint az ország nem fizetett.

Az ország teljes fogyasztásának 10%-át kitevő elektromos szolgáltatásokat helyi idő szerint hajnali 1 órakor „egyelőre” leállították – közölte a finn hálózatüzemeltető Fingrid.

A kieső importot a villamosenergia-piacon több villamos energia svédországi importjával és hazai termeléssel is lehet pótolni – tette hozzá a vállalat.

A szüneteltetett kifizetések közötti eltérés összefügghet Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi követeléseivel, aki azt követelte, hogy az országok a gázdíjakat rubelben, az orosz nemzeti valutában fizessék.

A finn kormány a múlt hónapban közölte, hogy nem fog rubelben fizetni az orosz gázszállításokért.

A Kreml fenyegetésnek tartja a finnországi NATO lépést

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton azt mondta a finn elnöknek, Sauli Niinistönek, hogy hiba lenne a semlegesség feladása és a NATO-csatlakozás, mert ez árthat a két ország kapcsolatainak – közölte a Kreml.

A két ország megerősítette, hogy elnökei telefonon beszéltek egymással két nappal azután, hogy Finnország kinyilvánította csatlakozási szándékát a nyugati szövetséghez.

Sauli Niinistö elnök már korábban is szembement Putyin NATO-bővítés korlátozására vonatkozó elvárásaival.

Az új tagok csatlakozásáról a kérelmező ország és a NATO harminc tagállama dönt, a tagságról pedig a kérelmező és a NATO-országok döntenek, nem pedig Putyin”fogalmazott tavaly Niinistö.

A finnek úgy vélik, hogy A NATO-tagság megerősítené Finnország biztonságát.

fotó: ts.fi

  Csongor Takács
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.