Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Funky és jól felszerelt lett a Toyota Aygo X

Csongor Takács | 2022.05.15. 11:04

Az Aygo X új irányba vitte a Toyota városi autóját: szerethető, dizájnos, s bár nem túl tágas, nem is olyan olcsó.

Nyüzsgő városi forgalomra tervezett crossover életérzés -nagyjából így lehet összefoglalni az új modell márkaüzeneteit, amit a magasabb ülés és nagyméretű szélvédő tesz rögtön hitelessé. Mindemellé a kéttónusú karosszéria felerősíti a szándékosan vagányra tervezett formák hatását, sőt kifejezetten szórakoztatóvá teszi a megjelenését, és a karikatúraszerűen megrajzolt nagy kerékjárati díszítések valóban biztosítanak egyfajta játkos karaktert a járgánynak.

A Toyota házon belüli know-how-jának maximális kihasználása érdekében az Aygo a Yaris által használt platform rövidített változatára épül. Az új Aygo azonban jóval hosszabb, mint elődje, de 3,7 méterével még mindig egy kompakt, városközpontú gép.

A legújabb modellről tényleg az SUV hangulat jut eszünkbe, a megemelt hasmagassággal és 17 vagy 18 colos könnyűfémtárcsákkal, amik -pláne a vicces kerékjárattal- azért elég nagyok az autó összméretéhez képest.

Az utastér nem különben vidám belül is, és elődjéhez képest tartalmasabb is. A gyártó azt ígéri, hogy konkrétan egy négykeréken járó okostelefon-élménye lesz a sofőrjének: zökkenőmentes csatlakozás, multimedia, csomagban választható prémium minőségű JBL hangrendszer opciók mellett felhő alapú navigáció, valós idejű forgalmi információk, intelligens parkolás és intelligens üzemanyagtöltés is alátámasztja az ígért „okos” élményt.

A színskála is azonosulni próbál a vérbő márkapozicionálással: Chili vörös, a Kardamom zöld, Boróka kék vagy Gyömbér bézs az opció a szokásos fekete, fehér és ezüst mellett.

Mivel kívülről is inkább kicsi, belül se gondoljunk nagy térre, hátul szigorúan két ember fér el, a nem túl nagy hátsó ajtókon beszállva. De ugye ez egy városi autó, tehát a 231 literes csomagtartó sem meglepő hozzá. Viszont könnyű kormányozni, könnyű kezelni, és az élvezetes vezetési élmény tényleg megérkezik.

A Toyota kaliforniai származású – olasz születésű – dizájnere, Ian Cartabiano nem először rukkolt elő valami tényleg egyedivel, egyaránt törekedve stílusra, prémium feelingre és az urbán elvárásokra. A 40 fős európai tervező csapat mindezt egy olyan időszakban tette, amikor sok márka épp elhagyja inkább a szegmenst – a Toyota Aygo X talán pont ezért is tud ezzel a vidám modellel egy kis piaci részesedést lopni magának.

 

Az ára 4,780,000 forintról indul.

fotó: Toyota

  Csongor Takács
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.