Mobilitás

A megavárosokat célozza új elektromos koncepciójával az Audi

Nagy Nikoletta | 2022.05.16. 11:02

Forgalmas kínai nagyvárosokban való használatra alkotta meg az Audi új elektromos autójának koncepcióját: az Audi urbansphere, vagyis „városi szféra” egy nagy belső terű elektromos autó, ami harmadik élettérként hasznosíthatja a forgalomban töltött időt.

Kifejezetten a megapoliszok közlekedési sajátosságaira tervezett autó koncepcióját mutatta be az Audi: az urbansphere egy kényelmes, nagy belső terű elektromos autó, ami gyakorlatilag az otthon és a munkahely közötti harmadik élettérként tud működni azokban a nagyvárosokban, amelyekben jellemzően órákat töltenek el az emberek közlekedéssel, írja a Green Car Congress.

Bár kifejezetten kínai nagyvárosokra lett tervezve, kínaiak bevonásával zajlott a tervezés, a koncepció a világ minden metropoliszában hasznos lehet. Ezekben a városi terekben, ahol egyébként is nagyon szűkös a személyes tér, felüdülés lehet a tágas belső kialakítás – legalább is az Audi, karöltve a potenciális kínai felhasználókkal, így gondolkozott. A potenciális vásárlók Kínában most először vehettek részt a fejlesztési folyamatban, saját vágyaikkal és perspektíváikkal hozzájárulva a kialakításhoz.

A cél alapvetően egy harmadik élettér kialakítása volt azokra az órákra, amíg a nagyvárosokban a közlekedő a dugókban ragad. Az automatizált vezetési technológia teljesen átformálja a belső teret, a kormánykerék, a pedálok vagy a kijelzők feltűnően hiányoznak az önvezető funkció miatt.

Kép: Audi

Az Audi urbansphere technológiai platformja – a Premium Platform Electric vagy PPE – kizárólag akkumulátoros elektromos hajtásrendszerekhez készült, ezért teljes mértékben kihasználja e technológia minden előnyét. A PPE kulcseleme a tengelyek között elhelyezett akkumulátormodul, amely 120 kWh körüli teljesítményt tud tárolni. Az Audi akkumulátora laposabb, mint az átlagos elektromos autóké, és felhasználja szinte az autó egész tengelyek közötti alsó részét. Az Audi urbansphere koncepciójának két elektromos motorja 295 kW összteljesítményre képes, és továbbra is állandó quattro négykerék-meghajtással felszerelt, ami a márka nagy teljesítményű modelljeinek egyik alapvető jellemzője. A koncepcióautó első és hátsó tengelyén is egy-egy villanymotor található, amely elektronikus koordináció révén igény szerint megvalósítja a folyamatosan rendelkezésre álló összkerék-meghajtást, egyensúlyozva a gazdaságossági és hatótávolság-igényeket. Az egyik innovatív funkció, hogy az első tengely motorja szükség szerint kikapcsolható, hogy csökkentse a súrlódást és ezáltal az energiafogyasztást működés közben.

Az autó szíve a 800 voltos töltési technológia, ami gondoskodik arról, hogy az akkumulátor a lehető legrövidebb időn belül 270 kW-ig feltölthessen a gyorstöltő állomásokon. Ennek megfelelően a töltési idő megközelíti a hagyományos autók tankolási idejét: mindössze tíz perc elegendő ahhoz, hogy az akkumulátort olyan szintre töltse, amely elegendő ahhoz, hogy az autót több mint 300 kilométeren mozgásban tartsa. Ezenkívül az akkumulátor 5%-ról 80%-ra tölthető kevesebb mint 25 perc alatt. Ez azt jelenti, hogy akár 750 kilométeres hatótávolság is elérhető – ez még az energiaigényesebb városi és rövid távú utak esetén is segíthet elkerülni a váratlan kényszertöltéseket.

Az Audi skysphere, az Audi grandsphere és az Audi urbansphere az a három koncepcióautó, amelyet a márka azért fejlesztett ki, hogy bemutassa jövőképét a jövő prémium mobilitási világáról.

  Nagy Nikoletta
Címkék
#Audi   #elektromos autó   #mobilitás  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.