Szabályozás

Fából vaskarika: keresi az EU fogást a rubelben fizetendő orosz gázon

S.Rita | 2022.05.16. 22:18

Az Európai Bizottság a múlt hónapban közölte az országokkal, hogy az európai vállalatok ugyan fizethetnek az orosz gázért a Moszkva elleni szankciók megsértése nélkül, de csak bizonyos feltételek mellett. Oroszország pedig azt követeli hogy a külföldi vevők rubelben fizessenek, különben anem tudják garantálni a szállítást.

Az EU azt próbálja egy ideje tisztázni, hogyan fizethetnek legálisan a vállalatok az orosz gázért.

A Bizottság az uniós tagállamokkal pénteken megosztott, Reutershez eljutott frissített iránymutatásában a korábbi tanácsát erősítette meg: az uniós szankciók nem akadályozzák meg a vállalatokat, hogy számlát nyissanak egy kijelölt banknál és vásárolhatnak is orosz gázt – feltéve, ha ezt a meglévő szerződéseikben megállapított pénznemben teszik.

Azonban az uniós vállalatok szinte valamennyi szállítási szerződése az orosz gázóriással, a Gazprommal euróban vagy dollárban szól.

Mindeközben Oroszország a múlt hónapban leállította a gázszállításokat Lengyelország és Bulgária számára, mert nem voltak hajlandók eleget tenni rubelfizetési követelésének.

Több uniós kormány és nagy importőr is tisztázni akarta Brüsszeltől, hogy továbbra is vásárolhatnak-e gázt, amely Európa-szerte fűti az otthonokat, termeli az áramot és működteti a gyárakat.

A vállalatoknak „egyértelmű nyilatkozatot” kellene tenniük arról, hogy amikor eurót vagy dollárt fizetnek, akkor a meglévő szerződésekből eredő kötelezettségeiket teljesítettnek tekintik – áll az iránymutatásban.

Tehát „az ilyen, az adott pénznemben történő kifizetések véglegesen felmentik a gazdasági szereplőt az említett szerződések szerinti fizetési kötelezettségei alól, anélkül, hogy a gazdasági szereplő részéről további lépések történnének a kifizetéssel kapcsolatban” – áll a közleményben. Így kerülhető el, hogy a szankciók alatt álló orosz központi bankkal kapcsolatba kerüljön, amely részt vehetett volna az euró rubelre történő átváltásában.

Vlagyimir Putyin elnök rendelete szerint egy tranzakció csak akkor tekinthető befejezettnek, ha a külföldi valutát rubelre váltották.

Nem jutnak dűlőre az Oroszországgal szembeni olajembargóról sem, de addig is küldik a pénzt Ukrajnába

Josep Borell (forrás: wikipedia)

Az Európai Unió még nem jutott megállapodásra az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagról – közölte Josep Borrell, az Európai Unió vezető diplomatája a blokk külügyminisztereinek hétfő este a brüsszeli ülése után.

Sajnálatos módon nem sikerült ma megegyezni” – mondta Borrell újságíróknak.

Elmondta, hogy a külügyminiszterek ellenben úgy döntöttek, hogy további 500 millió eurót biztosítanak a Kijevet támogató fegyvervásárlásokra. Ezzel az EU által erre a célra elkülönített pénzösszeg már 2 milliárd euróra emelkedik.

borító: unsplash

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.