Trading

Valaha legjobb negyedévét zárta az Aramco: az erős olajár majdnem megduplázta a nyereséget

S.Rita | 2022.05.16. 04:27

Az állami tulajdonban lévő olajtermelő Saudi Aramco közel 82%-os nettó nyereség növekedésről számolt be az első negyedévre vonatkozóan. Ilyen magas olajárak, árrés és értékesített mennyiség mellett pont erre számítottak az elemzők is.

Az Aramco, amely a világ legértékesebb vállalataka -egy szinten az Apple-el-, egészen pontosan 39,5 milliárd dolláros nettó nyereséget jelentett a március 31-ig tartó negyedévre az egy évvel korábbi 21,7 milliárd dollárról.

A világ vezető olajexportőrének 38,5 milliárd dolláros nettó nyereséget jósoltak az elemzők, ezt most kicsivel még felül is múlta a szaúdi vállalat.

Az Aramco 2019-ben vitte tőzsdére 1,7%-os részesedését, főként szaúdi kisbefektetők és regionális intézmények részére történő részvények eladásával. Ilyen erős negyedév láttán még ők is azt mondták, hogy tőzsdére lépésük óta most érték el az eddigi legmagasabb negyedéves eredményüket, alapvetően az erős olajárnak, az értékesített mennyiségeknek és a jobb downstream árréseknek köszönhetően.

A BP és a Shell eredményei is hasonló évtizedes rekordszámokról számolt be, szintén az emelkedő nyersanyagáraknak köszönhetően. Még azzal együtt is, hogy sokuknak többnyire némi veszteséget jelentett az oroszországi piac elhagyása.

A Brent nyersolaj ára az első negyedévet csaknem 70%-os emelkedéssel, hordónként 107,91 dolláron zárta 2021. március végéhez képest.

Az OPEC+ véleménye szerint a Brent az év második felében kicsit alacsonyabban fog végezni, de a második negyedév még csúcson lehet.

A vállalat a piaci várakozásoknak megfelelően 18,8 milliárd dollár osztalékot hirdetett meg a második negyedévben, és jóváhagyta, hogy a vállalat minden 10 részvénye után egy bónuszrészvényt osztanak ki.

Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre és az OPEC de facto vezetője, az év első negyedévében az elmúlt évtized leggyorsabb gazdasági növekedését könyvelhette el: a statisztikai hivatal szerint a bruttó hazai termék 9,6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A Nemzetközi Valutaalap arra számít, hogy a királyság gazdasága idén 7,6%-kal bővül.

A vállalat részvényei az év eleje óta 37%-kal emelkedtek, felülmúlva a szaúdi indexet, amely közel 14%-kal emelkedett.

fotó: aramco

  S.Rita
Címkék
#Aramco   #BP   #Brent   #energia   #nyersolaj   #olajár   #OPEC+   #Oroszország   #Saudi Aramco   #Shell   #tőzsde  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.