Trading

A franciák megegyeztek a Gazprommal, hogyan is kell nem rubelben, de mégis rubelben fizetni az orosz gázért, bár a részletek nem derültek ki

S.Rita | 2022.05.17. 12:16

A francia Engie energiaipari vállalat kedden közölte, hogy megállapodásra jutott a Gazprommal az orosz gáz rubelben történő kifizetéséről, és ez megfelel az európai szankcióknak is.

Catherine MacGregor vezérigazgató egy újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésen elmondta, hogy az Engie és a Gazprom megállapodott egy olyan megoldásról, amely megfelel mindkét vállalat elvárásainak a devizák és az európai szankciók tekintetében.

Az Engie nem kívánt nyilatkozni arról, hogy ez azt jelentette-e, hogy a közműszolgáltató számlát nyitott vagy tervez-e nyitni a Gazprombanknál.

Viszont beszámolt egy magasabb első negyedévi nyereségről, és megemelte 2022-es pénzügyi célszámait is.

Az Európai Bizottság pénteken frissített iránymutatást osztott meg az uniós országokkal. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Az Engie közölte, hogy a Gazprommal szembeni közvetlen kitettségét a maximális 15 terawattóráról (TWh) március végére alig 5 TWh-ra csökkentette.

A francia vállalat bevétele a március 31-én zárult, és első negyedévben 85%-kal 25,6 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg az EBIT (kamat és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredmény) 74%-kal 3,5 milliárd euróra emelkedett.

A JP Morgan elemzői szerint az első negyedéves eredmények nagyon erősek voltak.

Az Engie részvényei azonnal 5,4%-kal 12,26 euróra emelkedtek reggel.

fotó: Engie

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.