Trading

Ha az autógyártók tényleg átállnak palládiumról platinára, az fellendíti a platinapiacot és egyben az árakat is

Takács Csongor | 2022.05.17. 01:55

Az oroszországi palládium-ellátás iránti aggodalmak miatt az autógyártók igyekeznek kevesebb palládiumot és több platinát felhasználni – közölte hétfőn a Platina Befektetési Világtanács (WPIC). Ez emelné az árakat, míg a palládiumra értelemszerűen ellenkező hatást gyakorolna.

Az autógyártók már eddig is kacérkodtak az olcsóbb platinával és megkezdődött egyfajta áttérés. Ez egyelőre költséghatékony alternatíva volt, ám egy gyorsabb átállás növelné a platina iránti keresletet, és emelné annak az árát is, miközben a palládiumra szükségképpen ellenkező hatást gyakorolna.

Az orosz-ukrán konfliktus alapvetően beárnyékolja az árupiacokat, és felfelé hajtja a fémek árát. Bizonytalanságot okoznak a fémpiacokon az ellátási zavarok, valamint a szigorúbb orosz szankciók és az azokat követő megtorlások hatása miatti aggodalmak nem tesznek jót a fémek piacának.

Az arany ára, amelyet egyes befektetők biztonságos menedékeszköznek tekintenek, már február 24-én a korai kereskedésben 5%-ot ugrott azonnal unciánként, amikor az orosz erők megkezdték ukrajnai behatolást. Ugyanígy tett az Oroszországban termelt kulcsfontosságú fém, a palládium ára is.

Ahogy emelkedik a bizonytalanság, úgy emelkednek az árak is, vallják az elemzők. Márpedig ez a bizonytalanság még egy darabig itt lesz.

Nem biztos, hogy az Oroszország elleni szankciók közvetlenül az árupiacokat célozzák, részben azért, hogy elkerüljék a globális ellátási láncok megszakadását, illetve maga Oroszország sem akarja korlátozni a kulcsfontosságú fémek exportját, hiszen így tudja őrizni piaci részesedését és nyereségét. Most nincs jele annak, hogy szankciók erre vonatkozóan is életbe lépnek, de a háború elhúzódása miatt még több vállalat bojkottálhatja az orosz fémet, és a kormányok is bevezethetnek korlátozásokat.

Az autóipar amúgy is nehéz helyzetben van, és az autógyártáshoz nagy szükség van platinára, palládiumra és a ródiumra egyaránt.

A két legnagyobb palládium-termelő Dél-Afrika és Oroszország. Oroszország a világ palládium-kínálatának mintegy 25-30%-át, a platina mintegy 8-10%-át adja. Az S&P Global Market Intelligence adatai szerint Oroszország 2020-ban a katalizátorokban használt kulcsfontosságú fém, a palládium globális termelésének 43,4%-át, a platina 14,0%-át, valamint a nikkel és az arany 9,6%-át adta.

“A helyettesítési törekvések óriási mértékben megnőttek” mondta Trevor Raymond, a WPIC kutatási vezetője. “Az autógyártók által elérhető költségmegtakarítás összege hatalmas, és ami ehhez még hozzáadódott, az a palládium elérhetőségével kapcsolatos aggodalmak.”

Unciánként 950 dollár körüli áron a platina körülbelül fele annyiba kerül, mint a palládium. Az autógyártók évente körülbelül 2,5-3 millió uncia platinát és körülbelül 8,5 millió uncia palládiumot használnak fel.

Legutóbbi negyedéves jelentésében a WPIC szerint a nagyjából évi 8 millió unciás platinapiacon a 2021-es 1,13 millió unciás többletet követően idén 627 ezer unciával lesz túlkínálat. Márciusban 652 000 uncia többletet prognosztizált 2022-re.

 

borító: unsplash

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.