Vállalatok

Újabb kiemelkedő negyedévet zárt az ALTEO

NRGreport | 2022.05.17. 08:00

Közel 4,6 milliárd forintos kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti konszolidált eredménnyel (EBITDA) zárta 2022 első három hónapját az ALTEO, amely a duplája a tavalyi hasonló időszaknak. A társaság folytatja a 2019 végén prezentált, majd 2022 elején frissített stratégiájának végrehajtását, amelyben az üzleti szempontok mellett kiemelt szerep jut a környezeti és társadalmi fenntarthatóságnak.

A konszolidált EBITDA soron 101%-os (4,6 milliárd forint), a konszolidált nettó eredményben pedig 202% (2,8 milliárd forint) növekedést ért el a tavalyi év azonos időszakához képest a 2022 első három hónapját fennállásának legmagasabb negyedéves eredményével záró ALTEO Nyrt. A remek teljesítmény részben a hő- és villamosenergia-termelést irányító szabályozási központ kimagasló eredményességéhez köthető, részben a kiskereskedelmi szegmens hasonlóan kiemelkedő teljesítményéhez. Szintén hozzájárult az első negyedév dinamikájához az ALTEO megújuló erőműveinek stabil, jó teljesítménye.

„Jó döntésnek bizonyult, hogy miközben az eredetileg megfogalmazott alapvető célokon és területeken nem változtattunk, a 2019 óta elért kimagasló eredményeink miatt megnőtt mozgástérhez igazítottuk hozzá ez év januárjában a 2026-ig tartó stratégiánkat – szögezte le ifj. Chikán Attila vezérigazgató.

A módosított stratégia a korábbiaknál merészebb célokat tartalmaz a következő öt évre, ami az eredeti dokumentumban foglalt beruházási volument 35 milliárd forintra emelte a korábbi 20 milliárdos beruházási célról.

A társaság – az üzleti szempontok mellett – a környezeti és társadalmi fenntarthatóságra is több figyelmet fordít a 2019 végén prezentált, majd az idén felfrissített stratégiájában.

A finomhangolt stratégiában a korábbinál jóval magasabb EBITDA pályát tűzött ki célul a vállalatcsoport, ám a 2022 elején prezentált medián EBITDA tartomány felső sávját is túlteljesítették az idei első negyedévben. Ebben az időszakban – a már 2021 végén tapasztalható áremelkedés mellett – egyre inkább éreztette hatását a kialakult háborús helyzet is az energiapiacon. 

„A konfliktus kiváltotta energiapiaci bizonytalanságok elsősorban a magas árakban és a korábban nem tapasztalt piaci volatilitásban öltöttek testet, amelyre a vállalat kiválóan tudott reagálni, miközben a negatív hatások nem vetették vissza az ALTEO eredményességét”– hangsúlyozta a vezérigazgató.

Kép forrása: alteo.hu

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.