Vállalatok

Újabb megoldás segíti az áramhálózat digitalizációját

NRGreport | 2022.05.17. 04:02

A minél hatékonyabb energiaellátást és az alacsonyabb karbonkibocsátást is segíti a Siemens legújabb verziójú szoftvere.

Az energiaellátás fenntartható átalakítását segítő moduláris szoftvercsomag legújabb verziójával jelentkezett a német gyártó. Az egymással integrált elemekből felépülő, ugyanakkor nyílt, más rendszerekkel is együttműködő grid (áramhálózat) szoftver segítségével a villamosenergia-piac szereplői hatékonyan válaszolhatnak a mostani és a jövőbeni kihívásokra, főként mivel a Siemens okosmérési adatokat kezelő rendszere immár felhőalapú változatban is elérhető. – áll a Siemens szerkesztőségünknek eljutatott közleményében.

Sürget a digitalizáció

Ha egy pillantást vetünk az energiaágazat helyzetére, azonnal világossá válik, miért sürgető a gazdaság gerincét alkotó, hatalmas és összetett rendszer okos átalakítása.

Az előrejelzések szerint a világ energiafogyasztása 2050-re megduplázódik, és közben az energiahálózatok bonyolultsága is jelentősen növekedni fog. A Guidehouse Insights prognózisa alapján 2030-ig például évente átlagosan hétszeresére nőhet az áramhálózatra csatlakozó elosztott, lokális energiaforrások (DER-ek) száma. Már 2020-ban is ötmillió ilyen végpont jelent meg a termelési és fogyasztói oldalon. Ezek a jellemzően a fogyasztó telephelyén működő, kis, moduláris energiatermelő és tároló eszközök – például napelemek, szélturbinák és akkumulátorok – ráadásul a kisfeszültségű hálózatra csatlakoznak, amelyre a szolgáltatók eleve kevésbé látnak rá, így sokkal nehezebbé teszik az ellátás felügyeletét és a változások előrejelzését.

Szakértők ezért arra számítanak, hogy a grid szoftverek piaca 2028-ra eléri a 17 milliárd dollárt, a 2019-ben mért 8 milliárd dollár bő kétszeresét.

A Siemens már jelenleg is a grid szoftverek vezető szállítója. A világ éves energiafogyasztásának 70 százaléka – mintegy 16 ezer terawattóra – most is a cég szimulációs szoftvereivel felügyelt infrastruktúrán áramlik keresztül. Világszerte az energiahálózatok 1300 irányítóközpontja a Siemens szoftvereivel biztosítja sok száz millió ember áramellátását. Több mint kétszáz áramszolgáltató például az EnergyIP szoftverrel kezeli mintegy 100 millió okosmérő beérkező adatait, így a kisfeszültségű hálózatra is mély betekintést nyer.

Ezenkívül a Siemens áramhálózati digitalizációval foglalkozó Smart Infrastructure részlege tavaly bejelentette, hogy akkori, 750 millió eurós digitális árbevételét 2025-re 1,5 milliárd euróra tervezi növelni. A vállalat emellett partnerhálózatát is bővíti, hogy a munkafolyamatokhoz a legátfogóbb, végponttól végpontig ívelő támogatást biztosíthassa az energiaellátás szereplőinek.

Kép forrása: pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.