Mobilitás   rovat támogatója az Audi

Visszatér a Moszkvics: Oroszország újjáéleszti a legendás szovjet korszak autóját

Takács Csongor | 2022.05.17. 00:03

A “Moszkvics” névre hallgató szovjet autómárka meglepetésszerűen visszatérhet Oroszországban, mivel az orosz piacot elhagyó Renault átadja gyártósorát Moszkvának, így a gyár dolgozói mostantól átállnak Moszkvicsra.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester kijelentette, hogy államosítja a Renault autógyárát a városban, miután a francia autógyártó közölte, hogy az ukrajnai konfliktus kirobbanása után eladja az itteni üzletágát.

A Szobjanyin szerint a “hosszú és dicsőséges múltra” visszatekintő üzemet a két évtizeddel ezelőtt gyártott Moszkvics márkájú személygépkocsik gyártására fogják átalakítani.

A külföldi tulajdonos úgy döntött, hogy bezárja a moszkvai Renault gyárat. Ehhez joga van, de nem engedhetjük meg, hogy több ezer dolgozó munka nélkül maradjon” – írta Szobjanyin a blogján.

A Moszkvicsot (“Moszkva szülöttje”), először a Szovjetunióban gyártották, és alapvetően egy robusztus, megfizethető személyautónak tervezték, Oroszországban és Kelet-Németországban gyártott alkatrészekkel.

A Szovjetunió összeomlását követően az autó gyártóját privatizálták, majd később csődöt jelentett.

Az Autostat elemző ügynökség adatai szerint Oroszországban még mindig közel 200 000 Moszkvics személygépkocsit tartanak nyilván, ebből 46 000 több mint 35 éves.

Nem lesz könnyű a retró márka újraindítása

A rebootoló moszkvai üzem kezdetben hagyományos, belsőégésű motorral hajtott autókat gyártanának, illetve majd később elektromos autókat is.

Egy új autó kifejlesztése legalább két évet és legalább 1 milliárd dollárt vesz igénybe” – mondta el Szergej Tselikov, az Autostat vezetője, amikor a szovjet márka újjáélesztésének terveiről kérdezték.

Igyekeznek minél több autóalkatrészt Oroszországból beszerezni, és az orosz Kamaz teherautógyártó lesz az üzem fő technológiai partnere.

fotó: Moscow/Alamy

 

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.