Szabályozás

EU: ne nyissanak rubelszámlát a vállalatok oroszországi bankban

S.Rita | 2022.05.18. 01:42

Az Európai Bizottság közölte, hogy egy orosz banknál rubelben nyitott számla sérti a Moszkvával szembeni szankciókat. Pedig az olasz ENI is mintha erre készülne.

Az országok és a vállalatok hetek óta kérik, hogy tisztázzák, hogyan járhatnak el, miután Moszkva március végén azt követelte, hogy a külföldi vásárlók kezdjenek el rubelben fizetni a gázért, különben a szállítás elvesztését kockáztatják.

A Bizottság pénteken az uniós országokkal megosztott frissített iránymutatásában megerősítette korábbi tanácsát, miszerint az uniós szankciók nem akadályozzák meg a vállalatokat abban, hogy számlát nyissanak egy kijelölt banknál – feltéve, hogy ezt a meglévő szerződéseikben megállapított pénznemben teszik, vagyis euróban vagy dollárban.

Az Európai Bizottság szóvivője kedden egyértelművé tette: a Gazprombanknál rubelben nyitott számla sérti az EU szankciórendszerét.

Miközben a Gazprom egyelőre nem reagált a megkeresésre, a külföldi vevők a fizetési rejtély megoldásával bajlódnak, és mindenki másképp értelmezi.

  • A finn állami tulajdonú Gasum energiaszolgáltató kedden közölte, hogy nem fog fizetni a Gazprom által javasolt fizetési megállapodás szerint, és a rubelfizetésekkel kapcsolatos vitáját választottbírósági eljárásra viszi. Közben persze szeretnék ügyfeleinket ellátni a szükséges energiával.
  • A franciák nem tudni hogyan, de leleményesebbek voltak: az Engie közölte, hogy a hónap vége előtt teljesíti a következő kifizetést az orosz gázóriásnak, méghozzá úgy, hogy az mindkét vállalat számára felelő és az európai szankciókkal is összhangban van.
  • Az Uniper, Németország legnagyobb orosz gázimportőre eurót utal át a Gazprombanknál vezetett számlájára. A német RWE úgy nyilatkozott, hogy számlát nyitott Oroszországban, hogy euróban fizethessen a gázért.
  • Az olasz Eni pedig az elkövetkező órákban vagy napokban fog döntést hozni az orosz gázért való fizetésről. Biztos ami biztos, elkezdett nyitni orosz rubelre is számlát.

Brüsszel jogi lépéseket indíthat egy olyan kormány ellen, amely nem hajtja végre azokat.

Mindeközben Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelete szerint egy tranzakció csak akkor tekinthető teljesítettnek, ha a külföldi valutát rubelre váltják, és a vállalatoknak ehhez két bankszámlára van szükségük – mindkét valutához egy-egy számlára.

Oroszország a múlt hónapban leállította a gázszállításokat Bulgáriának és Lengyelországnak, miután azok nem voltak hajlandók eleget tenni a rubelfizetési kötelezettségének.

fotó: rubel

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.