Vállalatok

Újrahasznosítják a vonatok fékezésekor keletkezett energiát Lengyelországban

NRGreport | 2022.05.18. 06:00

A szuperkondezátorokat fejlesztő, az EIT InnoEnergy által támogatott észt Skeleton Technologies és a lengyel villamosenergia-elosztó közműcégeknek elektromos eszközöket gyártó ZPUE 30 millió euró értékű együttműködésről írt alá szándéknyilatkozatot. A jövőben közösen kínálnak energiatárolási megoldásokat a lengyel piacon.

Lengyelország jelenleg fontos átalakuláson megy keresztül az energiafogyasztás csökkentése, az energiahatékonyság növelése, az energiafüggetlenség javítása és az energiamix dekarbonizálása érdekében. Az energiatároló rendszerekbe való beruházás nélkül azonban ezek a célok és ambíciók nem teljesíthetők. Ennek fényében is jelentős mérföldkőnek számít a mostani megállapodás.

A két vállalat szándéknyilatkozata értelmében a Skeleton 2023-tól 2025-ig, évi 200 MW összteljesítményű szuperkondenzátorokból (kondenzátor, amiben a tárolható energiasűrűség más kapacitások több mint ezerszerese) álló berendezéseket fog szállítani, a vasúti pályák mentén történő energiatárolás megvalósításához.

Ennek a rendszernek köszönhetően a vonatok fékezése közben képződő nagy mennyiségű energiát magas hatékonysággal, rendkívül rövid idő alatt lehet majd eltárolni. Ezt aztán hasonló eredményességgel használhatják fel újra a járművek gyorsítása során anélkül, hogy ahhoz a villamosenergia hálózatot igénybe vennék.

A Skeleton további 160 MW tárolókapacitást is biztosít a hálózatstabilitási alkalmazásokhoz az együttműködés időszaka alatt.

A két vállalat mindkét részről jelentős növekedési lehetőségeket tartogató együttműködésre számít, melyet szeretnének kiterjeszteni Észak-Európára is, ahol mindkét vállalat aktív piaci szereplőként jelen van az energetikai szektorban. – áll az EIT InnoEnergy által kiadott közleményben. A közleményben azt is hozzáteszik, hogy a két fél várakozásai szerint, a Skeleton energiatárolási szakértelme, a közlekedési és hálózati alkalmazások terén szerzett tapasztalata remekül kiegészíti az energiatermelési ágazatban piacvezetővé vált ZPUE technológiai megoldásait.

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.