Szabályozás

Ausztria azt tervezi, hogy megkíméli az ipart a drasztikus energiaszabályozási intézkedésektől, ha növeli a gáztartalékokat

NRGreport | 2022.05.19. 06:02

Ausztria azt tervezi, hogy a nagy ipari vállalatokat legalább részben mentesíti a gázkorlátozások alól abban az esetben, ha féléves készletet tartanak a nemzeti tárolókban, amelyek feltöltéséért versenyt fut az ország.

Ausztria a földgáz 80%-át Oroszországból szerzi be, ám most az orosz gázszállítások leállításának veszélye miatt igyekszik megszüntetni ezt a nagyfokú függőséget, bár a kormány szerint évekbe telik majd elegendő alternatívát találni. –számolt be a Reuters.

Az ország vészhelyzeti tervet dolgozott ki egy esetleges gázhiány esetére, miközben megpróbálja kapacitásának 80%-áig feltölteni tárolóit, amelyek az ötödik legnagyobb nemzeti kapacitásúak az EU-ban. Az osztrák vészhelyzeti terv szerint a vállalatokra vonatkozó gázelosztási korlátozások megelőzik a háztartásokét

„Azokat a vállalatokat, amelyek gázkészleteiket (a nemzeti tárolókban) tárolták, nem érintik azonnal az energiaszabályozási intézkedések, hanem továbbra is rendelkezhetnek gázukkal” – mondta Karl Nehammer kancellár a hivatala által kiadott közleményben. „Ha ennek ellenére abszolút válsághelyzetben mégis szükségessé válna, hogy országunk strukturális ellátásának fenntartása érdekében hozzáférjünk ehhez a gázhoz, az érintett vállalatokat ennek megfelelően kompenzáljuk” – tette hozzá.

Az intézkedéseket tartalmazó törvénymódosítási tervezetet a parlamentnek még el kell fogadnia, és kétharmados többségre van szüksége – áll a közleményben, mely szerint a tervezetet csütörtökön tárgyalja az alsóház.

 

Kép forrása: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.