Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A Nissan és a Mitsubishi elektromos mikroterepjárókat dob piacra Japánban

Csongor Takács | 2022.05.20. 15:15

A japán Mitsubishi Motors és a Nissan Motor bemutatta első, közösen fejlesztett, belépő kategóriás elektromos járműveit (EV), hogy az olcsóbb mikromodellekkel több japán autóst csábítsanak az akkumulátoros autókhoz.

A két japán autógyártó, szövetségben a francia Renault-val, egykor úttörőnek számított a japán EV-piacon, de nehezen találták meg közönségüket, legalábbis kihívásokkal néznek szembe piaci részesedést harapdáló márkákkal szemben, mint a Tesla.

Makoto Uchida, a Nissan vezérigazgatója rendkívül bizakodó volt az új modellek bemutatóján a nyugat-japániai Kurashikiban.

Az autógyártók azt remélik, hogy sikeresek lesznek a Japánban egyedülálló, 40%-ban apró méretű un. „kei” autók piacán.

A kei-autók valószínűleg az egyik legmenőbb autós szegmens az iparágban. A kei autók saját közösségén belüli népszerűsége már 70 éve töretlen, ez idő alatt a japán autógyártók számos felejthetetlen kei autót gyártottak, köztük jópár olyan modellt, amelyek bizonyítják, hogy a kicsi nem mindig kell, hogy szörnyű legyen.

A három vállalat szövetsége még év elején részletezte azt az ötéves tervet, amely szerint 26 milliárd dollárt fektetnek be az elektromos autók, köztük a kei autók fejlesztésébe.

A Nissan, amely a Leaf és az Ariya elektromos járműveket gyártja, elsőként a Sakurát kínálja majd, amely – némi támogatással számolva körülbelül 1,78 millió jentől (5 millió forint körülről) indul, és 180 km-es hatótávolsággal rendelkezik majd.

A kei car előírásoknak való megfelelés érdekében a Sakura valóban kicsi, s így a belső lábtér is természetesen aprócska. A Sakura hossza 3 395 mm, szélessége 1 475 mm, magassága 1 655 mm tengelytávja pedig 2 495 mm. Ezekhez a számokhoz képest egy Fiat 500 még nagynak is tűnhet. A fordulási sugara is mindössze 4,8 m, így a keskeny japán utakon is könnyedén mozog. A Sakura saját tömege – felszereltségtől függően – 1070 kg és 1080 kg között mozog – ami némivel több, mint a belső égésű motorral hajtott Dayz, ami alapvetően a villamosítással járó többletsúly miatt van. Az akkumulátor teljes feltöltése 8 órát vesz igénybe, de egy gyorstöltőre csatlakoztatva körülbelül 40 perc alatt 80%-ra is feltölthető.

A Mitsubishi, az i-MiEV elektromos autók gyártója, az „eK cross EV”-t a támogatással együtt körülbelül 1,85 millió jentől (hasonlóan, valamivel 5 millió forint felett) kezdi meg az értékesítést, szintén 180 km-es hatótávolsággal.

Mindkét autógyártó azt mondta, hogy idén nyáron kezdik meg az elektromos „kei” autók új termékcsaládjának értékesítését.

Azok, akik korábban azt gondolták, hogy az elektromos autók túl drágák, egy kicsit jobban fognak érdeklődni az elektromos autók iránt, és reméljük, hogy végre hajlandóak lesznek kipróbálni őket” mondta Riho Suzuki, a Nissan regionális termékmenedzsere.

  Csongor Takács
Címkék
#ariva   #autóipar   #elektromos autó   #kei   #Mitsubishi   #Nissan   #Nissan Leaf   #Renault   #Sakura  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.