Trading

A szlovák gázimportőr úgy fizet, mint mindenki más: ebben is, abban is

S.Rita | 2022.05.20. 13:44

Az SPP szlovák állami gázimportőr euróban fizette ki az orosz földgázról szóló számlát, és rubelszámlát is nyitott a Gazprombanknál – közölte a vállalat pénteken, ezzel gyakorlatilag elfogadta a Moszkva által követelt fizetési konstrukciót.

Az Európai Unió végrehajtó testülete a héten közölte a tagállamokkal, hogy továbbra is vásárolhatnak orosz gázt anélkül, hogy megsértenék az Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt bevezetett szankciókat.

Az orosz gázért való fizetés azóta vált problémává, hogy Moszkva követelte, hogy a külföldi vevők rubelben fizessenek, és Oroszország leállította a Lengyelország és Bulgária felé irányuló szállításokat, mert ezt megtagadták. Oroszország szombaton leállítja a Finnországba irányuló szállítást – közölte a Gasum finn gáznagykereskedő.

Euróban kifizettük a Gazprommal szembeni kötelezettségünket. Azért is euróban, mert magát a számlát is euróban állította ki a Gazprom. Ezt követően a pénzt a Gazprom számlájára küldték, és visszaigazolással rendelkezem arról, hogy a kifizetés megérkezett”mondta Prokypcak az RTVS szlovák közszolgálati televíziónak adott interjújában.

„Folyamatban van a pénzváltás, amely a Gazpromnak történő rubelátadással zárul, és ezt követően folytatódnak a földgázszállítások” – tette hozzá.

Bár az Európai Bizottság azt tanácsolta a vállalatoknak, hogy a Kreml kérésének megfelelően ne nyissanak rubeles bankszámlát a Gazprombanknál, hivatalos írásos iránymutatásában nem mondta ki kifejezetten, hogy ez szankciókat sért.

„A devizakonverzió kívül esik az SPP bármilyen ellenőrzésén, számunkra valóban az eurófizetés a fontos momentuma a kötelezettségvállalásunk teljesítésének” – mondta Prokypcak.

Az SPP szóvivője később tisztázta a Reutersnek, hogy a vállalat euróban fizetett, de a kifizetést átváltották a rubelszámlájára, mielőtt a Gazpromnak továbbították volna.

„(A rubelszámlára) azért van szükség, mert a Gazprom nem fogadja el az euróban történő fizetést, így az egyik (számlánkról) a másikra az eurót át kell konvertálni rubelre, ez a tortát megenni és megenni; mi azt mondjuk, hogy euróban fizettünk, az oroszok pedig azt fogják mondani, hogy rubelben fizettünk” – mondta Ondrej Sebesta.

Arra a kérdésre, hogy az SPP az Oroszország által követelt fizetési módot alkalmazza-e, azt mondta: „Igen, ugyanúgy, mint mindenki más”.

A Gazprom nem válaszolt azonnal a kommentárra vonatkozó megkeresésre.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes csütörtökön azt mondta, hogy a Gazprom orosz gáztermelő 54 ügyfelének fele a Gazprombanknál nyitott számlát.

Az SPP a fő szlovákiai gázimportőr, tavaly 36 TWh-t szállított a fogyasztóknak, ami a hazai piac mintegy 60%-át teszi ki. Gázellátásának túlnyomó többségét Oroszországból szerzi be.

fotó:fgsz

  S.Rita
Címkék
#EU   #Gazprom   #Gazprombank   #orosz gáz   #rubel   #szankciók  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.