Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A fenntarthatóság egyre feljebb kerül a vállalatvezetők prioritási listáján

NRGreport | 2022.05.21. 04:06

A cégvezetők közel fele a fenntarthatóságot szervezete egyik legfőbb prioritásának tekinti a megvalósítással kapcsolatban azonban, a legtöbben még a kísérleti fázisban tartanak.

A cégvezetők közel fele a fenntarthatóságot szervezete egyik legfőbb prioritásának tekinti mutat rá az IBM Own your impact nevű éves vezérigazgatói tanulmánya. A nemzetközi felmérés  több mint 3000 vezérigazgató megkérdezésével készült. Az 50% körüli eredmény 37%-os növekedést jelent a 2021-es eredményekhez képest.

A Gartner felmérése is hasonló eredményeket mutat. A techtarget.com beszámolója alapján a kutató-tanácsadó cég éves vezérigazgatói és felsővezetői felmérése szerint a fenntarthatóság, most először került be a vezérigazgatói prioritások top 10-es listájára, amivel a 2019-es 14. és a 2015-ös 20. helyről a nyolcadik helyre ugrott. A felmérést 2021 júliusa és 2021 decembere között végezték több mint 400 különböző iparágban dolgozó felsővezető részvételével.
A felmérésekből kiderül az is, hogy a fenntarthatóságot a vezetők, olyan faktornak látják, mely hozzájárul a versenyképesség növeléséhez. A  Gartner szerint a vezérigazgatók 74 százaléka szerint a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási erőfeszítések növelése vonzó a befektetők számára.

Viszont, amellett, hogy a fenntarthatóságot a vezetők stratégiai fontosságúnak tekintik az IBM adatai szerint, a válaszadók több mint fele (51%) a fenntarthatóságot a következő két-három év legnagyobb kihívásai közé sorolta. A leküzdendő akadályok között az adatok hiányát, a nem egyértelmű megtérülést és a technológiai akadályokat említették.

Ehhez kapcsolódóan az John Granger, az IBM Consulting vezető alelnöke elmondta, hogy:  „A vezérigazgatók minden idők egyik legösszetettebb környezetében kell írányítsanak, beleértve a háborút, az inflációt, a munkaerőhiányt és a COVID-19 által kiváltott egészségügyi válságát” – mondta John Granger, az IBM Consulting vezető alelnöke. „E kihívások ellenére nem veszik le a lábukat a gázpedálról, ha a fenntarthatóságról van szó, és egyre többen sorolják a fenntarthatóságot a legfontosabb prioritásaik közé. Mégis, sokan nem értékelik teljes mértékben, hogy az adatok és a technológia milyen mértékben képes áthidalni a stratégiától a hatásig tartó szakadékot.”

A fenntarthatóság szempontjából pozitívumnak tekinthető, hogy a vezérigazgatók 95%-a arról számolt be, hogy legalább a kísérleti szakaszban van fenntarthatósági stratégiájának megvalósításában, azonban alig kevesebb mint egynegyedük (23%) állítja, hogy a fenntarthatósági stratégiáját az egész szervezetében megvalósítja. A stakeholderek részről érkező nyomás azonban szintén a fenntarthatóság fontosságára irányíthatja a vállaltvezetők figyelmét, valamint arra, hogy tegyenek lépéseket a fenntarthatósági lépések megvalósítása érdekében. A vezérigazgatók arról számoltak be, hogy a legnagyobb nyomást az igazgatótanács tagjai (72%) gyakorolják rájuk, őket követik a befektetők (57%), az ökoszisztéma-partnerek (49%), a szabályozó hatóságok (49%) és a kormányzat.

A Gartner megkülönböztetett alelnöke és elemzője, Kristin Moyer a fenntarthatósággal kapcsolatban a következetes, időszerű és részletes adatok meglétének szükségességét hangsúlyozta, valamint azt is, hogy a fenntarthatóság hosszú távú átmenet. „A fejlődés nem lesz lineáris – az üzleti változások sosem azok.” – mondta.

 

Kiemelt kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.