Elemzés

James Carafano: Európa energiabiztonsága ma kulcskérdés

S.Rita | 2022.05.21. 16:44

„Az energia kétségtelenül társadalmunk alapvető motorja. Kiszámítható, elérhető és megfizethető energiára van szükségünk, politikai agenda nélkül” – mondta el James Carafano, a Heritage Foundation  alelnöke a budapesti Marriottban szombaton az IRI, CASPER által rendezett transzatlanti konferencián.

A washingtoni Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) Euro-atlanti Biztonsági és Politikai Kapcsolatok előmozdításával foglalkozó Központja, a “CASPER”, ma tartotta Budapesten Transzatlanti Kapcsolatok konferenciáját Dr. Szemerkényi Réka, az IRI transzatlanti stratégia vezető tanácsadója, volt washingtoni nagykövet meghívására.

A zártkörű szakmai eseményen a meghívott nemzetközi politikai szereplők megvitatták a világjárvány, az Ukrajna elleni orosz támadás európai, transzatlanti és globális következményeit, továbbá stratégiai helyzetelemzést adtak Kína nemzetközi szerepéből adódó kontinentális és globális geopolitikai fejleményekről.

James Carafano, Heritage Foundation

Az eseményt James Carafano, a Heritage Foundation Davis Nemzetközi Tanulmányok Intézetének alelnöke, illetve Martonyi János, volt külügyminiszter nyitotta meg.

James Carafano beszédét azzal kezdte, hogy már önmagában az is stratégia jelentőségű, hogy Budapestet választották a transzatlanti szakértői esemény helyszínéül. Kiemelte, hogy az Európa energiabiztonsága ma kulcskérdés: „Európa kreatív, és biztosan van mód arra, hogy a kontinens megoldást találjon egy hosszú távon is stabilan hozzáférhető, független, megfizethető energiaforrásra”. Carafano hangsúlyozta, hogy ma nehéz döntéseket kell hozni, „azonban mi teremtettük ezt a helyzetet, mivel egy olyan ’zöld munkatervet’ (green agenda) dolgoztunk ki, ami nagyszerű, de inkább egy filmben. A nettó zeró kibocsátás és a kizárólagosan a zöld griden alapuló energiaellátás ötlete is remek, csak fizika, kémia és közgazdaságtan ne lenne a világon.”

Martonyi János beszédében elmondta, hogy napjainkban egy kiszámíthatatlan és nagy kockázatú világot élünk. A háborúról, és annak kimenetelével kapcsolatban fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy egyfelől Európa pozíciójának erősödnie kell, másrészt ami most zajlik, az nem a NATO vagy az Egyesült Államok ellen irányuló eseménysorozat.

A kialakult új geopolitikai helyzet és annak következményeit elemző, az esemény -sorrendben harmadik – kerekasztal résztvevői megbeszélték, hogy az elmúlt időszak egy tanuló időszak volt mindenkinek. A közép-európai kormányok -a pragmatikus üzleti kapcsolatok építgetésén túl – talán nem is mérték fel jól, hogy valójában mire képes Oroszország. A veszélyesebb időszak azonban kétségtelenül most kezdődik, és a két oldal elszántságát látva arra lehet számítani, hogy mindketten elmenjenek a végsőkig. Moszkva azt akarja elérni, hogy Ukrajna semleges legyen, és -értelmezésük szerint- ne legyenek biztonságát erősítő szövetségesei és ne legyen erős hadserege. Ilyen felállásban nehéz lesz erre a mostani krízisre megoldást találni – elemezték a helyzetet a szakértők.

Gyarmati István, biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy az elmúlt években pontosan lehetett sejteni milyen irányba fognak menni a fejlemények, készültek is erre vonatkozó elemzések és tanácsadói javaslatok, így összegzésként azt hangsúlyozta, hogy észnél kell lenni, és tanulni a múlt hibáiból.

Jan Surotchak, IRI

dr. Szemerkényi Réka, IRI

 

Jan Surotchak, az IRI Transzatlanti Stratégia Főigazgatója és Szemerkényi Réka a zárópanelben hangsúlyozták, pontosan ezt a  célt, az atlanti eszmecsere elősegítését szolgálja az IRI növekő jelenléte a közép-európai régióban.

 

 

Az IRI jövőre ünnepli fennállásának 40.évfordulóját.

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.