Mobilitás

Az önvezetőautó-techonológia segítségével Kaliforniában hamarosan emberi futár nélkül is szállítható ki étel

NRGreport | 2022.05.22. 04:02

Az Uber Eats a napokban két új ételkiszállítási kísérleti rendszert indított Los Angelesben, amelyek célja, hogy emberi sofőrök nélkül szállítsanak ételt.

A TechCrunch beszámolója szerint az ételkiszállító cég két amerikai startuppal, a Motional és a Serve Robotics cégekkel dolgozik együtt a projekt kivitelezésén. Az autonóm járművekkel, többek között robotaxikkal foglalkozó Motional eredetileg 2021 decemberében jelentette be az Uber Eats-szel való partnerségét. A Serve Robotics  az Uberből kivált vállalat, pedig olyan kézbesítő robotokat gyárt, amelyek képesek a járdákon navigálni.

A rendszert először korlátozott és kísérleti jelleggel, csak néhány kiválasztott kereskedő kiszolgálásánál fogják bevezetni. A Serve Robotics által végzett kiszállítások rövid útvonalakra korlátozódnak majd a város nyugat-hollywoodi részén, míg a Motional a Santa Monica-i hosszabb szállítási útvonalakért lesz felelős.

„Mindkét kísérleti projektből megtudhatjuk, hogy valójában mit akarnak a vásárlók, mit akarnak a kereskedők, és mi az, aminek értelme van a szállítás szempontjából, amikor elkezdjük integrálni a platformunkat az AV (önvezető jármű)-vállalatokkal” – mondta a szóvivő, majd hozzátette: „Reméljük, hogy (a projektek) sikeresek lesznek, és hogy az elkövetkező hónapokban tanulunk belőlük, majd kitaláljuk, hogyan lehetne bővíteni azokat.”

Az Uber Eats szóvivője szerint a kiszállási helyek közelében emberi operátorok veszik át az irányítást, „hogy kényelmes és zökkenőmentes élményt biztosítsanak az ügyfelek számára”.Ezen túlmenően  a kaliforniai közlekedési hatóságnál kiadott tesztelési engedély szabályai szerint is kell, hogy a Motionalnak a kiszállítások során egy emberi biztonsági operátor is legyen a jármű fedélzetén. Az Uber szóvivője szerint ez az operátor szükség szerint kézzel is vezetni fogja a kézbesítő járművet, amikor az ügyfelek kiszállási helyének közelében tartózkodik.

Ha van egy közeli kiszállási pont, ami nem a Motional jelenlegi autonóm szolgáltatási területén belül helyezkedik, a járművet kézzel fogják működtetni, hogy a rendelést az ügyfél házához szállítsák, ahelyett, hogy arra kérnék, hogy gyalog menjen az AV elé” – mondta a Motional szóvivője.

„Ezt azért tesszük, hogy kényelmes és zökkenőmentes élményt biztosítsunk az ügyfelek számára, és hogy maximalizáljuk az ügyfelek számára az érintésmentes kiszállítási lehetőségek számát. Ahogy a Motional autonóm kiszállítási szolgáltatási területe bővül, egyre több út lesz teljesen autonóm”.

A két, földrajzilag körülhatárolt tesztzóna egyikében lakó ügyfelek a fizetési funkciónál lehetőséget kapnak arra, hogy autonóm járművel szállíttassák ki az ételüket. Ha ezt választják, az ügyfél a szokásos módon nyomon követheti az ételt, és amikor az megérkezik, értesítést kap, hogy találkozzon az AV-vel odakint. A vásárlók, főként, ha az engedélyt is megszerzi a Motional nem fognak emberi futárral találkozni, kapnak egy jelszót a telefonjukra, amellyel kinyitják a járművet, és átvehetik az ételt, akár a Serve egyik hűtőtáskaszerű robotjában, akár a Motional egyik autójának hátsó ülésén.

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.