Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Az elektromos autót gyártó Riviannak komoly fejfájást okoz a felbolydult autópiac

NRGreport | 2022.05.24. 14:00

A Rivian ügyfelei egyre türelmetlenebbek a szállítási késedelmek, az ingázó árak és a kaotikus gyártási stratégiájuk miatt. A vállalat nehézségei az iparág kihívásait is mutatja.

Jeff Wells, egy dél-kaliforniai könyvelő 2019 elején az első között volt, aki megrendelést adott le egy Rivian R1T pickup-ra  az Amazon.com által támogatott elektromos járműveket gyártó startup teherautójára. A többek által Tesla versenytársának is nevezett Rivian azzal az igérettel, jött létre, hogy kitöltsön egy olyan piaci rést, amelyet más autógyártók nem szolgálnak ki.

Wells, a dél-kaliforniai könyvelő azonban egyre frusztráltabbá vált, amikor azt látta, hogy mások, akik évekkel az ő megrendelése után jelezték vételi szándékukat, teherautókat kapnak, miközben ő még mindig várakozik.

„Ez egyszerűen bosszantó, és úgy tűnik, hogy a dolgok nincsenek rendben” – mondta a Rivianról.

Wells egyike annak a számtalan foglalás-tulajdonosnak, akik az elmúlt hetekben a megbízhatatlan kézbesítési határidők és szállítási késések miatt panaszkodtak online fórumokon.

Április végére a panaszok még inkább feltornyosultak, miután a Rivian közölte, hogy megváltozotja a járművek gyártási sorrendjét, előtérbe helyezve azokat a rendeléseket, melyeknél bizonyos belső és külső színkombinácót és keréktárcsa opciókat jelöltek meg a megrendelők.

„Ha kevés kombinációt építünk be, az csökkenti a beszállítóink és az üzem bonyolultságát, és lehetővé teszi számunkra, hogy több járművet gyárthassunk” –közölte a Rivian egy e-mailben az ügyfelekkel.

Ez azt jelentette, hogy sok olyan korai foglalás-tulajdonos rendelése késett, aki ragaszkodott eredeti színpreferenciájához.

Rivian a Reutersnek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a szállítási dátumok nem csak az előrendelés időzítésén alapulnak, valamint, hogy a startup új lehetőségeket keres az ügyfelek számára.

A Rivian szállítási késedelmei bár számos félnek gondot okoznak, mégsem váltottak ki akkora  a figyelmet, mint a kaliforniai vállalat megnyirbált gyártási tervei vagy a járművek áremeléseiről szóló zűrzavaros kommunikációja, amelyet először több platformon is bejelentett, de később, az heves ellenérzéseket követően a már meglévő foglalással rendelkezők számára visszavont.

De a szállítási gondok ugyanolyan károsak lehetnek.

Míg az összes autógyártó küszködik a globális ellátási lánc zavaraival, beleértve a félvezetőhiányt és a növekvő nyersanyagköltségeket, az olyan startupoknak, mint a Rivian, kevesebb mozgásterük van a nehézségek kezelését illetően. A nagy befektetők, köztük a Ford Motor Co és a Tiger Global Management, az IPO utáni zárolási időszak lejárta után eladtáka Rivian részvényeit, vagy azok eladását tervezik.

Reuters Grafika

Grafika a Rivian részvényeinek teljesítményéről

A Rivian támogatói nagyrészt hűségesek maradtak a cég kaotikus árváltozásai ellenére. Az előrendelések száma 90 000 járműre nőtt az áremelések után is, amelyek már csak az új foglalásokra vonatkoznak.

A szállítási késések azonban költségesnek bizonyulhatnak, mivel más autógyártók saját elektromos kisteherautókat dobnak piacra, köztük a Ford Motor Co F-150 Lightning-jét.

A Rivian május 11-én közölte, hogy dolgozik a rendelési rendszer átalakításán, hogy elkülönítse a foglalásokat a konfigurációs folyamattól, ezzel javítva a rendelési rendszerében tapasztalható kínálati hiányokkal kapcsolatos vásárlói kritikákat. A Rivian közleményében azt mondta, hogy a változtatás lehetővé tenné az árak és az időzítés átláthatóságát.

A VILÁG MEGVÁLTOZOTT

A Rivian küzdelme a rendelési rendszer átalakításával kapcsolatban a szélesebb iparági kihívásokat is tükröz. Az infláció és az ellátási lánc kaotikussága megváltoztatta pénzügyi előrejelzéseket, és megnövekedett nyomást gyakorolt az elektromos jármű startupokra, hogy csökkentsék a költségeket egy olyan időszakban, amikor a befektetők „bezárják csekkkönyveiket”.

„A piacok minden cég előtt bezárultak, jók és rosszak is.  Így le kell várakozó pozíciót kell velvenni, fel kell állítani a prioritásait, és mindent meg kell tenni, hogy átjussunk a másik oldalra” – mondta Daniel Ninivaggi, a Lordstown Motors Corp  EV startup vezérigazgatója, amely ebben a hónapban eladta üzemét a tajvani Foxconn szerződéses gyártónak, mivel a készpénztartalékok zuhantak.

A Rivian azt mondta, hogy folyamatosan montiorozza a tőkepiacokat, és egyre nehezebb környezetre tervez a „termék ütemtervének és működési költségeinek optimalizálásával”.

Egyre nehezebb piaci körülményekre készülnek!

A 16 milliárd dolláros Rivian jóval több likvikiditási eszközzel büszkélkedhet, mint a Lordstown és más kis elektromos járművek induló vállalkozásai, mint például a Canoo Inc, amely ebben a hónapban figyelmeztetést adott ki a tevékenység folytatására.

Adam Jonas, a Morgan Stanley elemzője szerint azonban a Rivian az első negyedévben leszállított járművenként körülbelül 1,2 millió dollárt költött feleslegesen, és a becslések szerint idén összesen 7 milliárd dollárt költött készpénzben.

„Határozottan nem említeném a Riviant ugyanazon a lapon mint a többi céget, de úgy gondolom, hogy nagy teher hárul rájuk, és meg kell mutatniuk, hogy képesek teljesíteni” – mondta Vitalij Golomb, a Drake Star befektetési bank partnere. EV és mobilitási gyakorlata, valamint Rivian befektető és foglalás tulajdonosa.

Bár a Rivian azt mondta a befektetőknek, hogy van elég likviditási eszköze ahhoz, hogy 2025-ben 5 milliárd dollárért megnyissa második egyesült államokbeli üzemét, a türelem talán kezd elfogyni.

„A tőzsdei bevezetése óta a világ drámaian megváltozott, a befektetők egyszerűen nem akarnak negatív EBITDA-növekedést okozó vállalatokat finanszírozni ebben a környezetben” – mondta Jonas a cég legutóbbi, befektetőkkel folytatott bevételi felhívásán, megszakítva a Rivian pénzügyi igazgatóját, Claire McDonough-t.

RJ Scaringe és McDonough vezérigazgatója azt mondta, hogy a vállalat a járműkínálat egyszerűsítésével és a költségek minimalizálásával kordában tartaná a költségeket.

AZ ÁRAZÁS ÚTJA

Scaringe azt is elmondta, hogy a Rivian, néhány autógyártóhoz hasonlóan, úgy vélte, a félvezetőhiány legrosszabb időszakán már túljutottak. Más autógyártók azonban azt mondták, hogy a hiány 2023-ig is eltarthat.

A Rivian nem közölte, hogy mikorra várható, hogy a járművek gyártása újra képes lesz profitot termelni. Az áremelések, amelyek az alapszintű pickup árát 67 500 dollárról 79 500 dollárra emelik, várhatóan javítják a gazdaságosságot és ellensúlyozzák a magasabb nyersanyagköltségeket. De ezek a március 1. után leadott rendelésekre vonatkoznak.

Az iparági versenytársak azonban azt mondják, hogy még ezen az áron is nehéz lesz profitot elérni.

Peter Rawlinson, a luxusvillamosjárműveket gyártó Lucid Group Inc vezérigazgatója és a Tesla Inc korábbi mérnöki vezetője becslése szerint a Rivian körülbelül 22 000 dollárt költ akkumulátorra, és körülbelül 20 000 dollárt a szállított hajtásláncokra. Robert Bosch GmbH – 95 000 dolláros járműmatrica-árat igényel a nyereség megtérüléséhez.

„Az egyetlen módja annak, hogy ezt az üzleti modellt működőképessé tudják tenni, ha minden eladott teherautó után pénzt veszítenek” – mondta a Reutersnek márciusban.

A Rivian azt mondta, hogy magabiztos az „árazási útját illetően”. Azt is közölte, hogy egy alacsonyabb költségű házon belüli motoron és új akkumulátor-konstrukciókon dolgozik.

Az autójára váró Wells számára számára a haszonkulcsok kevésbé számítanak. Csupán azt akarja, hogy mielőbb kézhez vehesse autóját. Noha azt mondta, hogy a Rivian R1T-jét részesíti előnyben, Wells tavaly a Ford F-150 Lightningre is adott le foglalást.

„Ebben a pillanatban, ha a Fordé (autómodell) jön ki először, azt hiszem, őket választom” – mondta Wells.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.