Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Elektromos sportautók – Jön az áresés!

Benedek Attila | 2022.05.25. 04:00

Aki mostanság akar vásárolni elektromos sportautót, annak igen tehetősnek kell lennie, mert kb. egymillió eurótól kezdődnek a villámgyors masinák árai. Ez pár év múlva alaposan megváltozik.  

Meglepő, de az elektromos Corvette fontos része lesz az elektromos autók egyre nagyobb arányú térnyerésének. A zöld áttörés nem csak a ma megszokott területeken történik meg, hanem szűkebb szegmensekben is. Idővel azok igényeit is ki tudják majd elégíteni, akik most furán néznek a troli hangú négykerekűekre.

Így még jobban felgyorsulhat a fosszilis hajtóanyagok leváltása. Főleg úgy, ha a közelünkben lévő háború, az egekig emeli a kőolaj és sok minden más árát. És ekkor még nem említettük a háború autóipart érintő, különféle hatásait, melyről itt is olvashat.

Elektromos sportkocsik

Evezzünk békésebb és csendesebb vizekre, ahol a gumik nyikorgása túlharsogja a motorokét. A téma: egy népszerű amerikai sportkocsi, miként tud az iparág reformereként működni. Hogy teljesen érthető legyen az okfejtés, ahhoz ismerni kell a jelenlegi elektromos sportkocsik, azaz inkább a szuper sportkocsik piac helyzetét.

A McLaren nem véletlenül határolódott el a tisztán elektromos sportkocsik gyors piacra dobásától. Az oka, hogy a ma elérhető legjobb akkumulátortechnológiát alkalmazva is, rendkívül nehéz lenne az autó. Ez pedig teljesen szembe megy a McLaren autótervezési filozófiájával.

Az ellenpéldát a Lotus Evija vagy a Rimac Nevera képviseli. A villámgyors szuper sportkocsik 1680 és 2150 kilót nyomnak a mérlegen… Miközben a McLaren alapmodelljének a legnehezebb kivitele 1468 kilós. Ezt a súlytöbbletet nem biztos, hogy lehet pótolni a plusz lóerőkkel és a rendkívül kifinomult hajtásszabályzással. Vicces dolog, de ebben a szűk vásárló réteget érintő „problémában”, egy amerikai márka hozhatja el az áttörést.

A közeljövőben érkező és nagymértékű változást hozó sportkocsik közé sorolható még a Tesla, mindent vivő kétülésese is. A talán jövőre gyártásba kerülő új Roadster, az óriási akku csomagjával és a 200 ezer dollártól kezdődő árával viszont más kategóriát képvisel. A másik belátható időben érkező elektromos sportkocsi, a Porsche 718 Cayman/Boxster következő generációja lesz. A pár év múlva debütáló páros, árban és méretben a Corvette alatt helyezkedik el.

Forrás: Chevrolet

Színre lép a Corvette

Az amerikai sportkocsiért már 1953 óta rajonganak, 2020-ban debütált a Corvette nyolcadik generációja. Ez nagy váltást hozott a három árbocos, gyors, könnyen irányítható vitorlás hadihajóról elnevezett típus életében. Ugyanis a Corvette-nek eddig az elejébe szerelték a motorját, a legfrissebb generációban pedig már az ülések mögé. Jó tudni, hogy a Chevy sportgépe árban és technikájában fentebb helyezkedik el pl. a Ford Mustangtól és társaitól.

Ultium hatás

Pletykák már voltak arról, hogy a Corvette előbb-utóbb megjelenik tisztán elektromos kiadásban is, erre utalt a 2015-ös, E-Ray név levédése. A susmus megerősítése nemrég érkezett. A General Motors elnöke – Mark Reuss – elismerte, hogy dolgoznak a hibrid és a tisztán elektromos kivitelen is. Ez az 1-2 éven belül piacra kerülő autó hozhatja el a komoly áresést az elektromos sportkocsiknál.

Az oka, hogy a General Motors, azaz a Chevrolet anyacége, komolyan beleállt az elektromos autók fejlesztésébe. Ennek központi eleme, a remekül skálázható Ultium akkumulátor széria és a hozzátartozó padlólemez család. Ezekre a kisebb modellektől kezdve, a 4 tonnás elektromos Hummerig, minden épülhet.

Amit tudunk

A Corvette a sportkocsik között arról vált híressé, hogy dögös kinézetet és jó menetteljesítményeket kínál, aránylag jó áron. Ez a filozófia fogja meghozni az áttörést a területen. Az Európában hivatalosan is kapható Corvette amerikai ára 60900 dollártól indul, a jelenleg legdrágább kivitele pedig 79850 dollár. A csúcsot képviselő elektromos változat – a becsült – 100-130 ezer dolláros árral, elhozhatja a komoly ár letörést. Ugyanis nem csak pár száz példányban piacra került, szűk réteget érintő autóról van szó, hanem évente több ezer példányban készülőről. Ez a típus a piac felforgatása mellett, komoly hasznot is hozhat a Chevy-nek

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.