Mobilitás   rovat támogatója az Audi

Megtévesztő reklámozásért 19 millió dollárt fizet ki a Ford

Takács Csongor | 2022.05.25. 01:02

19,2 millió dollárost kell fizetnie a Fordnak, amiért hamis állításokkal reklámozta a valós üzemanyag-fogyasztást és a hasznos teherbírást egyes hibridek és pickup teherautók esetében – közölte kedden az Egyesült Államokbeli iowai államügyészi hivatal.

A több államra kiterjedő egyezség a 2013-2014-es C-Max hibridekre és a 2011-2014-es Super Duty pickupokra vonatkozik. 2013-ban a Ford a C-Max hibridje esetében a meghirdetett üzemanyag-fogyasztási értékeket 7 mérfölddel csökkentette, és 550 dolláros csekket küldött a tulajdonosoknak, hogy az üzemanyagköltségek különbözetét kiegyenlítsék.

A Ford éveken át lenyűgöző üzemanyag-fogyasztást és hasznos teherbírást hirdetett személy- és teherautós hirdetéseiben, de sajnos ezek a számok alaptalanok voltak, így a vásárlók olyan járműveket kaptak, amelyek a valóságban nem feleltek meg a sztenderdeknek”mondta Tom Miller iowai főügyész.

A 40 állammal és a Columbia körzetgel kötött egyezség megtiltja a Fordnak, hogy hamis vagy félrevezető hirdetési állításokat tegyen az új gépjárművek becsült üzemanyag-fogyasztására vagy hasznos teherbírására vonatkozóan. A Ford nem ismerte el a jogsértést.

A vállalat elmondta, hogy örül annak, hogy kötelességszegést végül nem állapított meg a bíróság, és együttműködnek az államokkal, hogy orvosolják az aggályaikat.

Matthew Platkin, New Jersey ügyvezető főügyésze szerint a Ford félrevezette a fogyasztók által egy tank benzinnel megtehető távolságot, azt állította, hogy a vezetési stílus nem befolyásolja a járművek valós üzemanyag-fogyasztását, és azt állította, hogy a valós üzemanyag-fogyasztás más hibridekhez képest jobb, mint a többi hibridé.

Platkin szerint a Ford megtévesztő reklámokat futtatott “Hibrid játékok” néven, amelyek egy olimpiai sportághoz hasonlóan elbeszéltek, és amelyekben a Ford C-Maxot a Toyota (7203.T) Prius fölé helyezték egy videósorozatban. A Toyota nem kívánt nyilatkozni.

Ford C-max Hybrid (Ford)

Hasonlóan megtévesztőnek találták a “Best in Class” hasznos teherbírásra utaló hirdetést, különösen, miután más teherautók jobbak voltak a Fordnál.

Például mert a Ford a járművei maximális hasznos terhelhetőségének kiszámításakor egy furcsa teherautó-konfigurációt alkalmazott, amelyből kimaradtak az olyan szabványos elemek, mint a pótkerék, a gumiabroncs és az emelő, a rádió és a középkonzol. Így Ford további kilókat számolt hozzá a Super Duty teherautó hasznos teherbírásához.

2021-ben a Ford közel 12 000 2020-as F-350-es teherautót hívott vissza, mert azok teherbírási értékei helytelenek voltak.

fotó: ford

 

 

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.