Mobilitás   rovat támogatója az Audi

Dízelhiány van kialakulóban Angliában: elgondolkodtató, hogy mit okoznak a szankciók

Takács Csongor | 2022.05.26. 01:31

Az Egyesült Államok keleti partvidékéhez hasonlóan Nagy-Britannia már az ukrajnai orosz invázió előtt is dízelhiánnyal küzdött, amit a szankciók most még tovább súlyosbítanak.

A brit gázolajkészletek február végére 1,57 millió tonnára csökkentek, szemben az egy évvel korábbi 2,23 millió tonnával.

Az ország személygépkocsi-állománya a dízel- és a benzinüzemű járművek között megoszlik ugyan, de a távolsági áruszállítás, a helyi kézbesítőszolgálatok, a kisvállalkozások és az építőipar mind dízelüzemű járművekkel működnek.

A desztillált termékek fogyasztása sokkal gyorsabban nőtt, mint a benziné, ami az üzleti tevékenység és a kereskedelmi utazások újbóli fellendülését tükrözi.

A gázolajkészletek az előző tizenkét hónap során közel 30%-kal csökkentek, míg a benzin esetében ez az arány csak 8% volt.

Ennek eredményeként a desztillált folyadékok készlete és a fogyasztás aránya évtizedek óta a második legalacsonyabb szintre esett, ami a készletek szűkösségét mutatja.

A hiány miatt a gázolaj kiskereskedelmi ára literenként 13-14 penny (8-9%) emelkedést jelent a benzinhez képest, ami 2008 óta a legmagasabb érték.

A magas árak célja a fogyasztás visszaszorítása, hogy a készletek ne apadjanak le teljesen.

Szankciók

Oroszország volt az egyetlen legnagyobb desztillált termék forrás, amely az összes import 33%-át és a teljes fogyasztás 17%-át tette ki.

Az Oroszországból származó gázolajimport viszonylag könnyen helyettesíthető más forrásokból, mivel a mennyiségek a globális szinthez képest nem nagyok.

Más forrásokból azonban nem áll rendelkezésre annyi gázolaj és gázolaj, hogy minden európai ország egyszerre tudná ugyanezt a termék-helyettesítést végrehajtani.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már szankciókat jelentett be korábban az orosz gázolajjal szemben, és most hallgatólagosan arra számítanak, hogy az Európai Unió továbbra is importálni fogja, hogy elkerüljék egy világméretű válság kirobbanását.

fotó: pixabay

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.