Innováció

Hogyan építhetünk gyorsabban tengeri szélturbinákat robotok segítségével?

NRGreport | 2022.05.26. 04:00

A Jan De Nul Group, a világ egyik legnagyobb tengeri szélenergia-telepítője, és az X-Laboratory közösen egy új, nem a Földre tervezett, technológiát tesztelnek, melynek segítségével akár több évvel is csökkenhet a tengeri szélturbinák megépítése.

A nyugati vezetőknek, akik függetleníteni akarják gazdaságukat az orosz fosszilis tüzelőanyagokról, azzal a kihívással kell szembesülniük, hogy a tengeri turbinák, bár erősebb és egyenletesebb szélsebesség előnyeit élvezik, megépítésük akár több, mint egy évtizedet is igénybe vehet. – írja a Bloomberg.

Az első brit projekt 2000-ben fejeződött be és azóta a turbinák több, mint ötször akkora teljesítményűek lettek. Emellett a szél által termelt villamosenergia ára a fosszilis tüzelőanyagból vagy atomerőművekből származó energia alá esett. Boris Johnson miniszterelnök az évtized végére 50 gigawattra kívánja növelni az Egyesült Királyság tengeri szélenergia-kapacitását, ami több, mint háromszorosa a jelenlegi flottának.

A cél eléréséhez viszont fel kell gyorsítani a 33 milliárd dolláros iparág fejlesztését. Az Aurora Energy Research szerint jelenleg 15 évbe telik egy nagy tengeri szélenergia-projekt befejezése az Egyesült Királyságban. Ennek az időnek egy részét le lehetne csökkenteni az engedélyezési eljárás egyszerűsítésével, de még akkor is eltarthat egy évtizedig.

Az igazi időmegtakarítás a turbinák gyorsabb telepítése lenne. A BloombergNEF tisztaenergia-kutatócsoport szerint az úszóhajók 50%-kal gyorsabban tudják elvégezni a munkát, mint a most használt emelőhajók. A bökkenő az, hogy az úszó hajók használata nagyon megnehezíti a szélturbinák összeszerelésének pontos munkáját. Itt jönnek a képbe a robotok.

Az X-Laboratory, az Európai Űrügynökség korábbi kutatója, André Schiele által alapított cég olyan szoftvereket és robotrendszereket ad el szélturbina-építő cégeknek, amelyek lehetővé teszik a hajóikon lévő óriásdaruk távvezérlését. A technológia, amelyet Schiele segített kifejleszteni – eredetileg más bolygókon végzett kutatások segítésére –, évekkel lerövidítheti az óceáni szélerőműpark felállításához szükséges időt.

A világ egyik legnagyobb tengeri szélenergia-telepítője, a Jan De Nul Group most kezdi meg a technológia átvételét. A vállalat tevékenységeinek egy részét olyan hajókra helyezte át, amelyek munka közben lebegnek. Az első, Les Alizes nevű hajó még ebben az évben áll munkába, és háromszor nagyobb súlyt tud szállítani, mint az eddig használt emelőhajók.

Kezdésként Jan De Nul új hajói az X-Laboratory rendszerét fogják használni egy óriási kar irányítására, amely segít kompenzálni a vízben bekövetkező váratlan mozgásokat. A technológia több, mint 25%-kal csökkentheti a szélerőműpark telepítésének teljes idejét, mivel szelesebb körülmények között is működik. A kart egyelőre csak a szélturbinák alapozására használják, a lapátok rögzítését megkövetelő összetettebb munkafolyamatoknál nem.

A vállalat bizakodó, hogy a robottechnológia ellensúlyozni fogja az úszó hajók kihívásait. „Néhány évvel ezelőtt úgy gondolták, hogy ezt túl nehéz leküzdeni” – mondta Geert Weymeis, a cég offshore telepítési elemzésért felelős vezetője. A kar „gyökeres változást hozhat”.

 

Kép:pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.