Trading

Annyira szűkös a kínálat, hogy kéthónapos csúcsra emelkedett az olajár

S.Rita | 2022.05.27. 01:01

Csökkennek az amerikai nyersolajkészletek, indul az autós szezon, s közben az EU továbbra is olajembargót tervez. A Brent kőolaj március óta csütörtökön zárt a legmagasabb szinten. 

A Brent határidős jegyzése 3,37 dollárral, azaz 3,0%-kal emelkedett, és hordónként 117,40 dolláron, míg az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj 3,76 dollárral, azaz 3,4%-kal 114,09 dolláron állt.

A Brent a hat egymást követő napon át tartó emelkedés után március 25. óta tegnap zárt a legmagasabb szinten.

Az árak emelkedését az amerikai nyersolajkészletek nagymértékű heti csökkenése is támogatta.

A fundamentális háttér egyre inkább ártámogató, és ha az orosz olajértékesítéssel kapcsolatos uniós szankciókat mindenki jóváhagyja, az csak tovább hajtja az árakat – mondta Varga Tamás, a PVM Oil munkatársa.

Miközben az Európai Tanács abban bízik, hogy a megállapodás még a május 30-i ülés előtt megszülethet, Magyarország továbbra is kitart, ami komoly akadályt jelent, mivel az uniós szankciókhoz egyhangú támogatásra van szükség. Magyarország mintegy 750 millió eurót kér finomítóinak korszerűsítésére és a Horvátországból érkező gázvezeték bővítésére.

Mindeközben…

  • Az OPEC+ június 2-án ülésezik, és várhatóan tartja magát a tavalyi megállapodáshoz, amely szerint napi 432 ezer hordóval emelik a júliusi kitermelési célokat – mondta hat OPEC+ forrása a Reutersnek, visszautasítva a nyugati kéréseket, hogy a gyorsabban emeljék a kitermelést, hogy az árakat féken tudják tartani.
  • Most indul újra Sanghaj, mintegy két hónapos zárlat után, és indul az amerikai főszezon is, rögtön egy Memorial Day hétvégével.
  • Nagy-Britannia bejelentette az olaj- és gázkitermelők nyereségére kivetett 25%-os váratlan adó kivetését, valamint egy 15 milliárd fontos (18,9 milliárd dolláros) támogatási csomagot az energiaszámlák kifizetésével küszködő háztartások megsegítésére.
  • Magyarország szintén bejelentett egy új, 800 milliárd forint értékű extra adót jelentett be a bankok, biztosítók, légitársaságok, telekommunikációs és energiacégek és más cégek „extraprofitjára”.

fotó: gettyimages

  S.Rita
Címkék
#Brent   #EU   #kőolaj   #nyersolajkészlet   #olajár   #OPEC+   #PVM Oil   #szankciók   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.