Mobilitás

Az elektromos autók globális eladása 2022-ben is növekszik

NRGreport | 2022.05.27. 06:02

Erős eredményeket zártak az elektromos autó eladások 2021-ben és a növekvő tendencia 2022-ben is fennáll jelenleg. Azonban a jövőbeli növekedés fenntartásához nagyobb erőfeszítésekre van szükség  az akkumulátorgyártás és a kritikus ásványianyagellátás diverzifikálása érdekében a Nemzetközi Energiaügynökség szerint.

Az elektromos autók (beleértve a teljesen elektromos és a plug-in hibrideket is) eladásai 2021-ben megduplázódtak, és ezzel új rekordot értek el: 6,6 millió darabot adtak el tavaly, és most hetente többet értékesítenek, mint 2012-ben egész évben – derül ki az éves Global Electric Vehicle Outlook legfrissebb kiadásából.

A globális ellátási láncokat érintő zavarok ellenére az eladások 2022-ben is erőteljesen emelkedtek: az első negyedévben világszerte két millió elektromos autót adtak el, ami háromnegyedével több, mint az egy évvel korábbi időszakban. A világ útjain 2021 végén mintegy 16,5 millió elektromos autó volt forgalomban, ami a 2018-as szám háromszorosa.

Kínában az elektromos autók értékesítése 2021-re majdnem megháromszorozódott, így elérve a 3,3 millió darabot, ami a globális összérték mintegy felét teszi ki. Európában 65%-kal 2,3 millióra nőttek az eladások, míg az Egyesült Államokban több mint kétszeresére, 630 000-re nőtt az értékesített e-autók száma. A kínai elektromos autók jellemzően kisebbek, mint más piacokon. Az alacsonyabb gyártási költségek mellett ez jelentősen csökkentette az árkülönbséget a hagyományos autókhoz képest. Az elektromos autók átlagára Kínában csak 10%-kal volt magasabb, mint a hagyományos autóké, míg más nagy piacokon átlagosan 45-50%-kal magasabb árért keltek el. Ezzel szemben a legtöbb feltörekvő és fejlődő gazdaságban, ahol gyakran csak néhány modell áll rendelkezésre, és ezek árai a tömegfogyasztók számára megfizethetetlenek, az elektromos autók értékesítése elmaradt.

A Nemzetközi Energiaügynökség, IEA beszámolója alapján, az elektromos autók értékesítésének növekedésében az is közrejátszhatott, hogy egyre több ország tűz ki ambiciózus, járművekkel kapcsolatos villamosítási célokat az elkövetkező évtizedekre, és számos autógyártónak vannak tervei flottájuk villamosítására. Emellett az eladásokat szintén előmozdíthatta az, hogy a támogatásokra és ösztönzőkre fordított állami kiadások összértéke 2021-re megduplázódott és megközelítette a 30 milliárd amerikai dollárt (körülbelül 28 milliárd euró) . Világszerte ötször több elektromos autómodell volt elérhető 2021-ben, mint 2015-ben, és az elérhető modellek száma 2021 végére elérte a 450-et.

„Az új globális energiagazdaságnak kevés olyan dinamikus területe van, mint az elektromos járműveké. Az ágazat sikere az új értékesítési rekordok felállításában rendkívül biztató, de nincs helye az önelégültségnek” – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. „A politikai döntéshozóknak, az iparági vezetőknek és a befektetőknek rendkívül ébernek és leleményesnek kell lenniük az ellátási zavarok kockázatának csökkentése és a kritikus ásványi anyagok fenntartható ellátásának biztosítása érdekében.”

Az ásványi anyagokkal kapcsolatban az is elmondható, hogy rövid távon az elektromos járművek eladásának legnagyobb akadálya az akkumulátorgyártáshoz nélkülözhetetlen néhány kritikus ásványi anyag árának emelkedése, valamint az ellátási láncban a háború és a Covid-19 folyamatos zárlatai miatt Kína egyes részein bekövetkezett zavarok. Kína helyzete, azért befolyásoló az akkumulátorgyártás szempontjából, mert az ország állítja elő az összes, globális szinten előállított lítium-ion akkumulátor háromnegyedét. A 2021-ben gyártott elektromos autók több mint felét Kínában szerelték össze, és az ország törekszik arra, hogy megőrizze gyártási dominanciáját.

A lítium, az autóakkumulátorok számára kulcsfontosságú ásványi anyag, ára 2022 májusában több mint hétszer magasabb volt, mint 2021 elején, valamint a kobalt és a nikkel ára is emelkedett. Emiatt az akkumulátorok ára mégy úgy is emelkedhet 15%-kal, ha az ásványi anyag árak a jelenlegi szint körül mozognak és minden más tényező változatlan marad. Ez megfordítaná a több éve tartó árcsökkenést. Oroszország ukrajnai inváziója további nyomást gyakorol, mivel Oroszország a világ akkumulátor-ipari nikkeltermelésének 20%-át adja.

Ezenkívül a jelentés szerint hosszabb távon nagyobb erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy elegendő töltőinfrastruktúra épüljön ki az elektromos autók értékesítésének várható növekedéséhez.

Visszatérve az elektromos autó eladásokhoz, míg 2021-ben a világszerte eladott személygépkocsik közel 10%-a volt elektromos, addig a globális tehergépkocsi-eladások mindössze 0,3%-át tették ki az elektromos változatok. Ennek az aránynak 2030-ra mintegy 10%-ra kellene növekednie egy olyan forgatókönyv szerint, amely összhangban van a világ országai által eddig bejelentett éghajlati kötelezettségvállalásokkal és célokkal, és 2030-ra 25%-ra az IEA 2050-ig megvalósítandó nettó nulla kibocsátás forgatókönyve szerint. Az elektromos tehergépkocsik jelentős elterjedése eddig csak Kínában történt meg, köszönhetően az erőteljes kormányzati támogatásnak. Más országok is bejelentették azonban a nehéz tehergépkocsik villamosítására vonatkozó terveiket, és a gyártók egyre szélesebb modellválasztékot kínálnak. A nagy hatótávolságú teherautók nagy teljesítményű töltéseket igényelnek, amelyek jelenleg drágák, és gyakran hálózati fejlesztéseket igényelnek. Az IEA új jelentése nagyobb támogatást és tervezést javasol a nyilvános töltőinfrastruktúra számára.

További ajánlások közé tartozik a járművek hatékonyságára és széndioxid-kibocsátására vonatkozó szigorú előírások alkalmazása az elektromos járművek iránti kereslet alátámasztására; a két- és háromkerekűek és a városi buszok előtérbe helyezése az elektromos járművek használatának beindítása érdekében a feltörekvő és fejlődő piacokon; valamint a kritikus ásványkincsek kitermelésébe történő nagyobb mértékű beruházás ösztönzése a környezeti és társadalmi szempontból fenntartható gyakorlatok tiszteletben tartása mellett, hogy a tiszta energiára való átálláshoz elegendő energia álljon rendelkezésre.

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.