Vállalatok

Az Equinor befektetési döntést vár a dél-koreai tengeri szélerőműparkról

NRGreport | 2022.05.27. 08:00

A norvég Equinor ASA azt tervezi, hogy 2024-ig végleges befektetési döntést hoz arról, hogy mi lesz az első tengeri szélerőműparkjával Dél-Koreában. 

„Négy-hat gigawattos portfóliót akarunk felépíteni Koreában, ami támogatni fogja az Equinor ambícióit az energiaátmenet terén” – mondta Jacques-Etienne Michel, az Equinor Dél-Korea elnöke a Reutersnek a 2022 Világ Gázkonferencián a dél-koreai Daeguban.

Az első „Firefly” (magyarul Szitakötő) nevű projekt, egy félig Ulsan város partjaitól 150 négyzetkilométeren át húzódó szélerőmű, jelenleg környezeti hatásvizsgálat alatt áll, és a végső beruházási döntés 2024-ben születik meg – mondta Michel.

A várhatóan több milliárd dollárba kerülő, 2028-ban kezdődő 800 megawattos projekt teljes egészében az Equinor tulajdonában van, de a cég partnereket keres és helyi cégekkel is tárgyal arról, hogy hogyan állítsanak elő szélturbinákat és kábeleket a projekthez.

„Ez egy esély Korea számára, hogy vezető szerepet töltsön be, és új iparágat építsen” – mondta Michel.

Az Equinornak van egy második 200 MW-os szélerőműpark-projektje Ulsanban, az állami tulajdonú Korea National Oil Corppal és a Korea East-West Power nevű helyi áramtermelővel együttműködve.

A cég egy harmadik projekten is gondolkodik , egy 1,5 GW-os szélerőműparkot szeretne a Jeju-sziget közelében, mondta Michel.

 

Kép forrása: unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.