Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Okostelefon-szerű élmény kell Kína elektromos autó piacára

Csongor Takács | 2022.05.27. 08:52

Ha a globális autógyártók azt gondolják, hogy a kínai sikereket majd könnyedén kiterjesztik az elektromos hullámra is, akkor egyelőre csalódniuk kell. A világ legnagyobb autópiacán a vevők elsősorban az okostelefon-szerű élményt keresik, ebben pedig a helyi márkák jobban állnak.

A belső égésű motorok korának nagyágyúi, mint a General Motors és a Volkswagen nehezen veszik fel a versenyt a helyi szereplőkkel az amúgy virágzó elektromos járművek piacán, Kínában. Márpedig egy itt elért siker kulcsfontosságú lenne a nagy cégek számára az elektromos ambíciók további finanszírozásához és fejlesztéseihez.

Egy átlagos kínai dolgozó inkább választ BYD-t vagy Nio-t, mint hogy elgondolkodjon egy tengerentúli márkán. Egy benzines autónál talán külföldi márkákat is fontolóra venné a kínai fogyasztó, de egy EV esetében a fejlett intelligens technológiát, az okostelefon-szerű élményt keresi a járműben. Az Aliplay nem csak a zenét kapcsolja be, de még az ablakot is kinyitja.

A világ legnagyobb, 500 milliárd dolláros autópiacán az elektromos autók értékesítése robbanásszerűen növekszik. A Kínai Autógyártók Szövetségének adatai szerint 2022 első négy hónapjában a tisztán elektromos autók és plug-in hibridek száma több mint kétszeresére, 1,49 millióra nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A már ’tisztább’ technológiák a kínai személygépkocsi-piac 23%-át tették ki, ahol amúgy a teljes járműértékesítés 12%-kal csökkent, ami a benzinüzemű autók iránti kereslet meredek visszaesését tükrözi.

A Kínai Személygépkocsi Szövetség adatai szerint az új energiával működő járművek (NEV) szegmensében az idén a top 10 autógyártó között egyetlen külföldi márka sem szerepel, a harmadik helyen álló amerikai elektromos úttörő Tesla figyelemre méltó kivételével.

Az összes többi mind kínai márka, a BYD-től és a Wulingtól a Chery-ig és a Xpengig. A kínai piacvezető BYD idén mintegy 390 000 elektromos járművet adott el az országban, több mint háromszor annyit, mint a világelső Tesla. A hagyományos autógyártók közül a Volkswagen és a FAW Group közös vállalkozása áll legmagasabban az EV-eladások tekintetében, a 15. helyen.

A nagy nyugati márkák már az 1990-es évek óta dominálnak Kínában, és az elmúlt években jellemzően 60-70%-os részesedést szereztek a személygépkocsi-eladásokból. A 2022-es év első négy hónapjában 52% volt a piaci részesedésük, míg az áprilisi havi részesedésük már csak 43% volt.

A hagyományos autógyártók előtt álló kihívás mértékét jelezve Makoto Uchida, a Nissan vezérigazgatója szimplán azt jósolta, hogy egyes márkák „három-öt éven belül akár el is tűnhetnek” Kínában.

A helyi márkák nem csak egyre erősebbek, hanem gyorsabban is reagálnak a piaci helyzetre, és azonnal figyelembe veszik az új modellek tervezésénél, fejlesztésénél.

A Volkswagen-csoport márkái, köztük a Volkswagen, az Audi, a Bentley, a Lamborghini, a Porsche és a Skoda az elmúlt két évtized nagy részében vezették a piacot, a General Motors márkái, például a Buick, a Chevrolet és a Cadillac szintén stabil szereplői az óriás piacnak.

Belső pletykák szerint a GM most arra összpontosít, hogy megnyerje a fiatalabb vásárlókat a nagyvárosokban, amelyek eddig nagyrészt elutasították modelljeit.

 

fotó: nio

  Csongor Takács
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.