Trading

120 dollár felett az olajár

S.Rita | 2022.05.30. 18:08

Kéthónapos csúcsra, hordónként 120 dollár fölé emelkedtek az olajárak hétfőn. A kereskedők arra vártak, hogy az Európai Unió megállapodásra jut-e az orosz olajimport betiltásáról.

A kedden lejáró júliusi Brent nyersolaj határidős kontraktusa 69 centtel, azaz 0,6%-kal 120,12 dolláron állt, hordónként 120,12 dolláron, 1310 GMT-kor. Az augusztusi Brent kontraktus 85 centtel, azaz 0,7%-kal, hordónként 116,41 dollárra emelkedett.

Az EU most vitatja meg az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagot. Ha átmegy a tervezett olajimport-tilalom, akkor várhatóan ismét szűkülni fog a kínálat, mondták el piaci elemzők.

Egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a februárban látott csúcsok felé mozdulnak el az árak.

Az EU kormányai vasárnap nem tudtak megállapodni az orosz olajjal szembeni embargóról, de a hétfő délutáni csúcstalálkozó előtt egy olyan megállapodásról folytatnak tárgyalást, amely betiltaná a tengeri szállításokat, ugyanakkor lehetővé tenné a vezetékes szállításokat – mondták el EU képviselők.

A EU számára továbbra is nagyon nehéz az Oroszországtól való energiafüggőségét rövid távú csökkentése. Az azonnali importtilalom kevésbé lehetséges, és a kereslet rövid távon egyértelműen magasan tarthatja az olajárakat.

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.