Trading

Lecsökkent a gázszállítás Európába

S.Rita | 2022.06.01. 11:18

Az Európába irányuló orosz gázáramlás némileg csökkeni kezdett, miután Moszkva kiterjesztette az európai gázszállítások korlátozását, és leállította a holland, dán és német szerződéseket. Moszkva így válaszolt arra, hogy a cégek nem rubelben fizetnek.

A Jamal-Európa gázvezetéken keresztül Németországból Lengyelországba tartó keletre irányuló gázáramlás szerdán lecsökkent, de még összhangban volt a nominálásokkal, vagyis a gázra vonatkozó kérésekkel.

A német-lengyel határon lévő Mallnow mérési ponton a kilépő gázmennyiség 3 404 777 kilowattóra/óra (kWh/h) volt, szemben az előző napi 5 630 632 kWh/h-val – mutatták az adatok.

Hasonlóképpen, a Szlovákiába Ukrajnából a Velke Kapusany határállomáson keresztül Szlovákiába irányuló áramlásra vonatkozó nominálások 36,8 millió köbméterre (mcm) csökkentek napi szinten, a keddi 37,5 mcm-ről – derült ki az ukrán átviteli rendszerirányító adataiból.

A Gazprom elmondta, hogy szerdán 41,2 millió köbméter (mcm) gázszállítást terveztek Európába Ukrajnán keresztül a szudzsai belépési ponton keresztül, szemben a keddi 42,12 mcm-rel.

Az orosz energiaóriás kedden teljes mértékben leállította a gázszállításokat a holland GasTerra kereskedő cégnek, szerdán pedig a dán Orsted és a Shell Energy gázszállítási szerződését Németországba, arra hivatkozva, hogy a cégek nem rubelben fizettek.

A német hálózati szabályozó azonban hozzátette, hogy a Gazprom döntése csak kis mennyiségeket érint Németországban, és hogy ezek más forrásokból pótolhatók.

Az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül a Balti-tengeren keresztül Németországba irányuló fizikai áramlás a nominálásoknak megfelelően alakult.

fotó: gazprom

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.