Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Oroszország nem teljesíti az OPEC által kitűzött termelési célokat, így az együttműködés is kérdésessé válik

NRGreport | 2022.06.01. 16:15

Több OPEC-tag vizsgálja annak lehetőségét, hogy felfüggesztik Oroszország részvételét az olajkitermelési megállapodásban, mivel a nyugati szankciók és a részleges európai szankciók miatt Moszkva olajkitermelési képességére kezd csökkeni – közölték az OPEC képviselői. 

Oroszország kizárása az olajtermelési célok megvalósítására törekvő országok köréből megnyithatja az utat Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) más termelői előtt, akik így jelentősen több nyersolajat szivattyúznának. Erre az USA és több európai ország is sürgeti őket, mivel az ukrajnai invázió miatt az olajárak hordónként 100 dollár fölé szöktek. – számolt be több nemzetközi hírlap, köztük a Reuters és a Wall Street Journal.

Oroszország, a világ három legnagyobb olajtermelőjének egyike, tavaly megállapodott az OPEC-kel és kilenc nem OPEC-országgal, hogy havonta több nyersolajat szivattyúznak, azonban az ország kitermelése idén várhatóan mintegy 8%-kal csökken. Azt nem lehetett eldönteni, hogy Oroszország beleegyezik-e a megállapodásban foglalt termelési célok alóli mentességbe.

Egyelőre nincs hivatalos nyomás az OPEC részéről, hogy több olajat szivattyúzzon az esetleges orosz hiány pótlására, de a Perzsa-öbölben néhány tag már elkezdte tervezni a termelés növelését a következő néhány hónapra vonatkozóan, mondták a küldöttek.

Az OPEC 13 tagja és további 10 OPEC+ tag Oroszország vezetésével csütörtökön ül össze, amikor várhatóan jóváhagyják a tervezett napi 432 000 hordós emelést, amely része a havi fokozatos emelések sorozatának, melyek célja, hogy a termelés visszaálljon a pandémia előtti szintre.

Az Egyesült Államok és az európai nemzetek szerint az alku nem elégséges az olajpiac stabilizálásához Oroszország ukrajnai inváziója idején, de ezt a véleményezést az OPEC+ elutasította, ragaszkodva a Moszkva által támogatott tervhez.

Az orosz energiaügyi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy az OPEC+ csütörtöki üléséig nem nyilatkozik.

Oroszország ugyan nem tagja az OPEC-nek, de 2016 óta az ország összehangolja olajtermelését a csoporttal, illetve, a DoC-nak nevezett megállapodás szerint, tagja egy olyan koalíciónak, amely a világ nyersolajtermelésének több mint feléért felel, így Moszkva jelentős befolyással rendelkezik az olajpiac felett.

Most az OPEC-tagok, köztük a kartell Perzsa-öböl menti termelők magcsoportján belül is, elkezdtek vitatkozni arról, hogy Moszkva esetleg felhagy a csoport tervezett emelésében való részvétellel – mondják a küldöttek. Oroszország termelése csökkent, mióta Vlagyimir Putyin elnök elindította az ukrajnai inváziót, és Oroszország saját előrejelzései szerint valószínűleg tovább fog csökkenni.

„Mindannyian egyetértettünk abban, hogy Oroszország jelenleg technikailag kikerült a DoC-ban való tényleges részvételből” – mondta egy OPEC-delegált.

Az OPEC küldöttei elmondták, hogy még azelőtt kezdtek el tárgyalni az Oroszországnak nyújtott mentességről, hogy az Európai Unió, néhány kivételtől eltekintve,  megállapodott az orosz nyersolajvásárlások betiltásáról, és megakadályozta, hogy a biztosítók fedezzék az orosz nyersolajra vonatkozó biztosításokat. A tilalom azonban felgyorsította az orosz termelés elmaradásának kezeléséről szóló megbeszéléseket.

Az OPEC a múltban több kényszerhelyzetben lévő tagot is felmentett a a termelési követelmények teljesítése alól, beleértve Irakot is, amikor az 1990-es években szankciók alá került. Líbia, Venezuela és Irán pedig jelenleg élvez mentességet az OPEC célkitűzései teljesítésének kötelezettsége alól. Oroszország már több hónapja nem teljesíti az OPEC-en belül kvótának nevezett termelési célját.

„Nincs értelme arra kényszeríteni őket, hogy tartsák be a kvótát” – mondta az OPEC egyik küldöttje.

Bármit is tesz az OPEC, valószínűleg megpróbálja Moszkvát szövetségesként megtartani, előre tekintve arra a napra, amikor a kitermelése visszatérhet. Oroszország még a csökkentett termelés ellenére is többet pumpál, mint az USA és Szaúd-Arábia kivételével az összes ország.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.