Mobilitás

Elektromos autók – Vezeték-nélküli töltéssel

Benedek Attila | 2022.06.03. 04:01

Sokán várják már azt a pillanatot, mikor már nem kell a kábelekkel bajlódniuk, hanem a talajba épített töltőn keresztül kapják az autók az energiát. Lehet ez, hogy jóval közebb van, mint gondolnánk.

Elsőként ugorjunk vissza a fizika órára, és elevenítsük fel az indukció fogalmát. A latin eredetű szó, egy elektromos jelenséget takar. A működési elve, hogy változó mágneses tér hatására elektromos áram keletkezik a vezetékben. Ezt az elvet használja ki a mobiltelefonokban és a tűzhelyeknél már alkalmazott technológia. Az elektromos autók töltésénél hasonló a helyzet, csak a méret és az átvitt teljesítmény jóval nagyobb. Az érdekessége a műfajnak, hogy meglepően sok vállalkozás, autóipari beszállító és autógyár foglalkozik a vezeték-nélküli autótöltők fejlesztésével. Ami igen reménykeltő.

A norvég minta

A villanyautók „bezzeg országa” Norvégia, ahol a zöldautó eladások és sok más téren, éllovas az északi állam. A vízierőművekből származó zöld elektromos áram, komoly előnyt jelent, de nem állnak le a fejlesztésekkel. Egy Oslóban is működő svéd taxis cég, vezeték-nélküli elektromos autó fronton izgalmas projektet futtat. A korábban indított programban, 25 Jaguárt szereltek fel a speciális töltővel. Az angol autókat 50-75 kW-os energiával tudják tölteni. A töltés érdekessége, hogy a töltési idő mindössze 6-8 perc, ennyi időt állnak általában a taxiállomáson a járművek. A projekt elég kemény, ugyanis 24 órás munkát ad a töltőknek, mert a taxik, folyamatosan közlekednek. A töltőberendezés, a Momentum Dynamics-től származik.

Svéd példa

Úgy látszik a norvég példa ragadós, mert a Göteborgban is működő Cabonline, a svédeknél is hasonló projektbe fogott. Itt az alapos életciklus elemzésen átesett Volvo XC40 Recharger típusokat állították át vezeték-nélküli töltésre. Az autókat nem kímélik, mert évente 100 ezer kilométert hajtanak bele a taxikba. A töltés is kisebb teljesítménnyel történik (40 kW), annak ellenére, hogy a talajba szerelt töltőket, itt is a Momentum Dynamics szállítja. Az igazán XXI. századi taxi állomás, természetesen a város Green City Zone területén helyezkedik el.

A jövő

Szerencsére már az autógyárak is kezdenek ráállni a teljesen biztonságos, és már egész magas hatásfokú töltési módra. A WiTricity technológiáját elsőként a Genesis GV60-nál használták, itt már a gyári extrák között megjelent a vezeték-nélküli elektromos autótöltés. Az amerikai cég, nemsokára egy sor már típushoz is elkezdi gyártani a töltőket.

A technológia komoly fejlődésnek indult az utóbbi időben, mert a korábbi hatékonysági hiányosságot, úgy néz ki sikerült leküzdeni. A parkoló helyre történő pontos beállásban pedig a parkolás-segítő automata nyújt segédkezet.

Az autógyári kísérletre jó példa a Volkswagen amerikai gyára, ahol egy Porsche Taycant szereltek fel vezeték-nélküli töltővel. Az ORNL-nel közösen kifejlesztett berendezés, már most tudja a120 kW-os töltést. A legjobb benne, hogy 98 százalékos hatékonysággal.

Az autóipari mérnök nemzetközi szervezete szabványt is kidolgozott a témában. Aki érdeklődik a téma iránt, az a SAE J 2954 néven tud utána járni, az egyelőre 3,7, 7 és 11 kW-os töltők előírásainak. Ha ez a technológia meghonosodik, akkor sokat gyorsíthat az elektromos autók elterjedésében.

Kép forrása: finder.porsche.com

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.