Mobilitás

Már nagyon nem kompromisszum az automata kisautó

Takács Csongor | 2022.06.04. 09:39

A kisméretű automata autókról azonban sokáig az jutott eddig eszünkbe, hogy lassabbak és szomjasabbak, mint kézi váltós társaik. Pedig a valóság mostanra sokat változott: az automata váltós kisautók minősége rendkívül sokat javult az elmúlt években.

Sok oka van annak, hogy az ember automata autóról álmodozik, de a dugóban kuplungolás biztosan az egyik legmovitálóbb szempont.

Még akik szeretnek is kézzel váltani, az ő mindennapjaikban is vannak olyan időszakok, amikor áldás egy automata autó, például az ingázók számára biztosan elviselhetőbbé teszik a monoton utazást a volán mögött.

A kisméretű automata autókra sokáig úgy gondoltunk, mint valami erőltetett kombináció, és valahogy nem érdemeltek ki nagyobb figyelmet a szép csendben egyre többet fejlődő modellek. Lassabbnak és magas fogyasztásúnak gondoltuk őket, pedig a valóság mostanra sokat változott: az automata váltós kisautók minősége rendkívül sokat javult az elmúlt években.

Az ügyesen kapcsolható duplakuplungos sebességváltók, a csúcstechnológiás, többfokozatú nyomatékváltós automaták, sőt CVT-váltók újjáéledésének köszönhetően manapság az automata kisautók vezetői gyakran már boldogabbak, mint a „régimódi” kézi váltóhoz szokott vezetők.

Mi az a CVT-váltó?

Arról mindenki hallott már, hogy létezik kézi és az automata váltó, a CVT talán kevésbé ismert, mint az automata váltók új típusa. A CVT szó az angol ’continuously variable transmission’ szóösszetétel rövidítése, ami un. fokozatmentes váltóművet takar. Még az ’50-es években fejlesztették ki első verzióját, végül a japánok tökéletesítették személyautóra ezt a fajta fokozatmentes váltást biztosító közlekedés technikát. Nagy előnye, hogy összességében simább vezetési élményt tud nyújtani a hagyományos automata sebességváltókkal összehasonlítva, nem mellesleg gyakran üzemanyag-takarékosabbak, mint egy hagyományos automata társaik.

Az automata autók meghatározott számú sebességfokozattal rendelkeznek, ugyanúgy, mint kézi váltós társaik, csak nem igényelnek vezetői beavatkozást. Ehelyett egy beépített hidraulikus rendszer, a vezetési körülmények és a nyomásra reagálva, határozza meg a szükséges sebességfokozatot.

A CVT szintén nem igényel semmilyen beavatkozást a vezető részéről, de neki nincsenek fokozatai, ehelyett két szíjtárcsával rendelkezik. Az egyik tárcsa a motorhoz, a másik pedig a kerekekhez csatlakozik, és két tárcsát egy rugalmas szíj köti össze. A szíjtárcsák szélessége attól függően változik, hogy mekkora teljesítményre van szüksége a járműnek. Amikor az egyik szíjtárcsa nagyobb lesz, a másik kisebb lesz. Mivel sem a szíjtárcsák, sem a szíj nem rögzítettek, végtelen számú áttételt tudnak biztosítani, ellentétben az automatával, amelynek meghatározott számú fogaskereke van. A leggyakoribb típus ez a szíjtárcsás verzió, de létezik forgó tárcsás is, amikor erőgörgőkkel együtt éri el ugyanazt az eredményt.

 

De abban biztosak lehetünk, hogy bármilyen automata sebességváltót is választunk, mindegyiket nagyjából ugyanolyan élmény lesz vezetni. A legnépszerűbb automata kisautók mindegyike ma már ugyanolyan jól vezethető, mint a manuális változatuk – sőt, sok esetben még jobban is. Mutatunk néhány kedvencet!

Renault Clio Hybrid

A Renault Clio az egyik legismertebb név az autós világban, szinte a kis, kedvező árú szuperminik szinonimájává vált. Remekül vezethetők, ráadásul számos nagyautós feelinget is visszahoz. Az 1990-es megjelenés óta több mint 15 millió Cliót adtak el világszerte.

A Clio a mindig népszerű Ford Fiesta nagy ellenfele. De míg az előző generációs Clio nem igazán tudott helytállni, a legújabb iterációban a Renault már feljebb lépett.

A legújabb Renault Clio azon túl, hogy kifejezetten jól sikerült modell, versenyképes az árazása is. Egyszerre van meg benne a praktikum, a lenyűgöző alapfelszereltség és a stílusos megjelenés.

A Renault E-tech Hybrid listaára 8,5 millióról indul, vagy ha használtban gondolkodunk, akkor egy két éves, 1,6-os E-tech Hybrid ma 7-7,5 millió között elérhető.

Az új Fiat 500 electric

Első pillantásra azt hihetnénk, hogy az új Fiat 500-as nem sokat változott az előző modellhez képest. Bár a híres Nuova 500-as profilja még mindig könnyen felismerhető, a legújabb, harmadik generációs autó teljesen elektromos hajtásra váltott.

Az új Fiat 500 egy kiváló, teljesen elektromos városi autó, amelynek minden toplista élén kell állnia. Az 500 megtartotta az összes megszokott olasz stílusát és hangulatát, és a fedélzeti technika frissítése szintén jót tett a modellnek -nem beszélve a valós hatótávolságról, amellyel riválisait maga mögött hagyja.

Az elektromos kivitel alapesetben nem olcsó, talán az egyik felszereltségi szint épp befér a 11 milliós -állami támogatásra jogosult – értékhatár alá.

Mini Cooper Auto

A MINI lassan kicsit olyan, mint egy méretre vágott BMW. Az újabb generációk mindig picit nagyobbak, de kétségtelenül egyre jobbak is.

A MINI egyik vonzereje a számtalan személyre szabási ehetősége, s bár simán lehet olyan MINI-t rendelni, amely elképesztően drága lesz végül, a legtöbb változat valójában nagyon kedvező árú, már ha nem ragad el minket a hév konfigurálás közben.

A MINI kétségtelenül egy előkelő és divatos modell, amely a vonzó retro stílust nagyszerű vezetési élménnyel ötvözi. Az ötajtós változat, amely amellett, hogy megtartja a háromajtós karakterét, már több helyet kínál, így a MINI akár családi utazásnak is megfelel.

fotók: Mini, Renault, fiat

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.