Fenntarthatóság

Nehezen, de megvalósítható a karbonmentes műanyaggyártás 2050-re

NRGreport | 2022.06.04. 06:02

Egy BloombergNEF legújabb jelentése szerint lehetséges a nettó nulla kibocsátású műanyaggyártás 2050-re, de ehhez 759 milliárd dollárt kell befektetniük újításokba a cégeknek. A jelentésből kiderül, hogy az olyan intézkedések, mint a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás kiépítése hatékonyak lennének, viszont a kiadásokat azonnal el kell kezdeni.

A BloombergNEF új jelentése szerint lehetséges a zéró kibocsátású műanyagok előállítása 2050-re. További 759 milliárd dollár befektetésre lesz szükség az olyan tevékenységek támogatására, mint az úgynevezett „krakkoló” üzemek villamosítása – olyan üzemek, amelyek a földgázt műanyagok előállításához szükséges kis molekulákra bontják –, valamint szén-dioxid-leválasztó és -tároló létesítmények kiépítése. Ezenkívül a jelentés javasolja a kutatás-fejlesztésre fordítandó beruházások növelését, valamint az alapanyag-váltást célzó beruházások fokozását, beleértve a bioüzemanyagok szélesebb körű használatát.

„A nagyszabású beruházási kiadásokat az évtized vége előtt el kell kezdeni, ha a petrolkémiai ipar tényleg el akarja érni a nettó nulla kibocsátást” – mondta Ilhan Savut, a BNEF fenntartható anyagokkal foglalkozó csapatának elemzője és a jelentés vezető szerzője. „A mai befektetések kulcsfontosságúak lesznek a hosszabb távú költségek kezelésében és a 2035 utáni osztalékfizetésben.”

A jelentés felvázolja a nulla kibocsátáshoz vezető utat, még akkor is, ha a teljes műanyagtermelés várhatóan egyenletes, évi 3%-os ütemben fog növekedni. Az olajipar úgy véli, hogy a fosszilis tüzelőanyagok hagyományos felhasználásának csökkenésével a műanyaggyártás hozhat majd számára új lehetőségeget.

A „Dekarbonizáló petrolkémiai anyagok: Út a nettó nulla felé” című jelentés hangsúlyozza, hogy csak az 1. és 2. hatókörű kibocsátásokat veszi figyelembe, ami jelentős megkötés, mivel ezek a termék előállítása során keletkező közvetlen kibocsátások és az előállításához szükséges energiaforrások. A 3. hatókörű kibocsátások, amelyek a műanyag tüzelőanyagként való elégetésekor származhatnak – ez egyre gyakoribb gyakorlat –, nem szerepelnek benne, és számításuk módjától függően akár megkétszerezhetik az iparág kibocsátását.

Bár a 759 milliárd dollár nagy szám, ez csupán 1%-a annak a 172 billió dollárnak, amelyre a BNEF becslése szerint szükség van ahhoz, hogy 2050-re a teljes globális energiaszektor szén-dioxid-mentessé váljon. Mégis, ilyen költekezés mellett a nulla nettó petrolkémiai termékek nem lesznek versenyképesek az elkövetkező évtizedekben. A jelentés megállapítja, hogy tonnánként 250 dolláros szubvencióra vagy szén-dioxid-adóra lenne szükség ahhoz, hogy egyensúlyba hozza a mérleget, és  azokra a vállalatokra is nyomást gyakoroljon, amelyek nem változtattak a gyártási folyamatukon.

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.