Fenntarthatóság

Egyszeri akciónak indult, tízéves program lett belőle

NRGreport | 2022.06.05. 04:05

Egy évtized alatt mintegy ezer ember volt részese valamilyen formában a Schneider Electric és a „Jövőt nekik is” Alapítvány által működtetett LULI programnak, amit a Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény tordasi Otthonában élők támogatására indítottak. Az Otthon dolgozói által elvégzett munkának köszönhetően csak tavaly a kartondobozok újrahasznosításával mintegy 4000 fát mentettek meg.

Az eredeti tervek szerint egyszeri program lett volna a Schneider Electric részéről a tordasi Otthonban élők támogatása, azonban a 2011-es próbaprojekt sikerét követően tartóssá vált az együttműködés és ki is bővült. Az állami tulajdonban lévő tordasi otthonban 272 értelmileg akadályozott, esetenként súlyosan, halmozottan sérült ember él, akiket a „Jövőt nekik is” Alapítvány, és rajtuk keresztül a Schneider Electric is támogat. Az anyagi és önkéntes tevékenységgel történő segítségnyújtás mellett fejlesztő foglalkoztatás keretében egy részük számára a Schneider Electric munkát is ad szigetszentmiklósi logisztikai központjában, a CEELog-ban.

A program indulásakor hetente 1-2 alkalommal mentek a logisztikai központba dolgozni az Otthonból, 2013 óta viszont már rendszeresen, minden munkanapon öt-hat, az intézményben élő ember és egy segítőjük jár Tordasról Szigetszentmiklósra dolgozni.

A Tordasról érkezők a használt dobozok válogatását végzik Szigetszentmiklóson újrahasznosítási céllal. Az intézmény lakói tehát környezetvédelmi szempontból igen fontos feladatot végeznek, hiszen munkájuk révén csak a múlt évben 600 ezer dobozt sikerült újrahasznosítani, ami 176 tonna kartonpapírnak felelt meg. Ennyi kartonpapír előállításához 4000 fát kellett volna kivágni, így azonban, hogy ez a 4000 fa megmenekült, számítások szerint összesen 88 tonna CO2 megkötésére lesznek képesek életük során.

Az elmúlt tíz évben több mint 1000 ember volt részese valamilyen formában a LULI programnak, ami természetesen 2022-ben is folytatódik. A Schneider Electric és a „Jövőt nekik is” Alapítvány legfrissebb, közös projektje a biodiverzitásról szól, a kezdeményezés keretében a tordasi intézményt körülvevő parkot és a létesítmény belső udvarát szépítik meg. Emellett tovább folytatódik a foglalkoztatási program is.

A Schneider Electric 6 fenntarthatósággal kapcsolatos hosszútávú kötelezettségvállalásának egyike az esélyegyenlőség megteremtése, amelyhez szervesen kapcsolódik a befogadó környezet biztosítása. Nagyon büszke vagyok a LULI program összes résztvevőjére és saját kollégáimra, mert a program által sikerült ezen fenntarthatósági kezdeményezésünket a gyakorlatban is megvalósítani és példaértékűen működtetni. ‘” – mondta el Christos Vardakostas, a Schneider Electric kelet-európai logisztikai térségért felelős igazgatója.

A Schneider Electric szigetszentmiklósi logisztikai-és elosztóközpontjában (CEELog) 25.000 négyzetméteren a cég több mint 280 munkatársa végez logisztikai és gyártási tevékenységet. Naponta átlagosan 17.000 megrendelést teljesítenek, ami közel 130 tonnának felel meg, a logisztikai központ 21 országot lát el a vállalat termékeivel.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.