Szabályozás

Jöhet mégis venezuelai olaj Európába

S.Rita | 2022.06.06. 09:32

Az olasz Eni és a spanyol Repsol SA már a jövő hónapban megkezdheti a venezuelai olaj szállítását Európába az orosz nyersolaj pótlására. Két évvel ezelőtt állította le Washington az olajat-adósságért cserét, amikor szigorította a Venezuelával szembeni szankciókat.

Nem nagy mennyiségű olajról lehet szó, és a globális olajárakra gyakorolt hatása szerény lesz. De az, hogy Washington zöld utat adott a régóta befagyasztott venezuelai olajforgalom Európába történő visszaállításának, szimbolikus lökést adhat Nicolas Maduro venezuelai elnöknek – mondták el a témához közel álló személyek a Reutersnek.

Az amerikai külügyminisztérium levélben bólintott rá a két vállalatra, hogy folytassák a szállításokat. Joe Biden amerikai elnök kormánya reméli, hogy a venezuelai nyersolaj segíthet Európának csökkenteni az Oroszországtól való függőséget, és átirányíthatja a venezuelai szállítmányok egy részét Kínából. A másik cél az, hogy Madurot rávegyék a politikai tárgyalások újraindítására a venezuelai ellenzékkel – mondták el a források.

A két európai energetikai vállalat, amelynek közös vállalkozásai vannak a PDVSA venezuelai állami olajipari vállalattal, beszámíthatják a nyersolajszállítmányokat a kifizetetlen adósságok és a késedelmes osztalékok összegébe – ez a kereskedelem lényege.

Az egyik legfontosabb feltétel az volt, hogy a kapott olajnak Európába kell mennie, és nem lehet máshol továbbértékesíteni.

Washington úgy véli, hogy a PDVSA nem fog anyagilag profitálni ezekből a pénzügyi tranzakciómentes szállításokból, szemben azzal, hogy Kínának is eladhatták volna.

Kína természetesen nem csatlakozott az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókhoz, és az amerikai felhívások ellenére továbbra is vásárol orosz olajat és gázt.

Az engedélyek a múlt hónapban érkeztek, de a részletekről és a viszonteladási korlátozásokról korábban nem számoltak be. Sem az Eni, sem a Repsol nem kívánt nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy „a potenciálisan érzékeny kereskedelmi kérdéseket nem kommentálja”.

MÁSOK NEM KAPHATNAK

Washington nem tett hasonló engedményeket az amerikai olajipari nagyvállalat Chevron Corp, az indiai Oil and Natural Gas Corp Ltd és a francia Maurel & Prom SA számára, amelyek szintén lobbiztak az amerikai külügyminisztériumnál és az amerikai pénzügyminisztériumnál, hogy több milliárd dollárnyi felhalmozott adósságért cserébe olajat vegyenek át Venezuelától.

Mind az öt olajtársaság leállította az olaj adósságra való cseréjét 2020 közepén, Donald Trump korábbi amerikai elnök „maximális nyomást” gyakorló kampánya közepette, amely csökkentette Venezuela olajexportját, de nem sikerült megbuktatni Madurót.

Delcy Rodriguez venezuelai alelnök a múlt hónapban tweetelt, hogy reméli, hogy megnyílik az út az illegális szankciók teljes feloldásához, „amelyek egész népünket érintik”.

Azt nem tudni, hogy a Chevron reménykedhet-e hasonló zöld lámpában, egyelőre arra kapott engedélyt az amerikai olajipari nagyvállalat, hogy tárgyaljon a venezuelai kormány tisztviselőivel a jövőbeni tevékenységekről.

Kína vált a venezuelai olaj legnagyobb vásárlójává, a havi szállítmányok 70%-át a venezuelai finomítóknak szánja.

fotó: twitter

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.