Trading

Oroszország ukrajnai inváziója átrendezte a globális olajpiacot

NRGreport | 2022.06.06. 04:01

Afrikai szállítók is besegítenek az európai kereslet kielégítése érdekében, a nyugati szankciók által sújtott Moszkva pedig egyre inkább a kockázatos hajóról hajóra történő szállításra támaszkodik, azért, hogy nyersolaját Ázsiába juttassa.

Az átcsoportosítások a globális olajkereskedelem legnagyobb kínálati oldali átrendeződését jelentik azóta, hogy az amerikai palaolaj forradalom körülbelül egy évtizeddel ezelőtt megváltoztatta a piacot. Ha Ázsia és Kína továbbra is vásárolja az orosz nyersolajat, Oroszország még akár képes is lehet átvészelni is az Európai Unió (EU) olajembargóját.

Az ukrajnai konfliktus februári kirobbanása után Moszkva ellen bevezetett szankciók, beleértve az olajimport amerikai tilalmát, arra késztették Oroszországot, hogy a nyersolaját elkerülő Európától az indiai és kínai vevők felé forduljon, akik az iparági adatok és a kereskedők szerint jelentős árengedménnyel veszik fel a szállítmányokat.

A párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint az orosz export mértéke áprilisban visszatért az invázió előtti szintre, az olajárak pedig 110 dollár körül stabilizálódtak, miután márciusban 14 éves csúcsra, hordónként 139 dollár fölé emelkedtek.

Elemzők szerint az ázsiai kereslet még úgy is mérsékelheti az olajembargó hatását, ha az EU tartja magát a szigorú szankciókhoz.

Amíg a Nyugat nem gyakorol diplomáciai nyomást az ázsiai vevőkre, nem valószínű, hogy a kínálati rés növekedne és az olajárak megugranának” – mondta Norbert Rücker a Julius Baer-től.

Az amerikai, uniós és brit szankciók bonyolult megfogalmazásai megtiltották, hogy az orosz tulajdonú vagy lobogó alatt közlekedő hajók kikötőikbe befussanak, ami azt jelenti, hogy az Ázsiába irányuló megnövekedett kereskedelem egy részét ma tengeren történő hajóról hajóra történő átrakodással bonyolítják le – ami nem csak költséges folyamat, de még a szivárgás kockázata is nagyobb.

Összességében az orosz olaj tengeren keresztül Ázsiába irányuló áramlása az év eleje óta legalább 50%-kal megugrott a Petro-Logistics tartályhajó-nyomonkövetési rendszere szerint.

A hajók közötti transzferek, amelyek a teljes tengeri kereskedelem kis hányadát teszik ki, a szankciók és a tiltakozások elkerülése érdekében a dán partoktól a Földközi-tenger felé tolódtak el.

„A hajóról hajóra (STS) történő átrakások a dán vizeken, a Balti-tenger belépési pontjánál voltak leginkább gyakoriak – mondta Mark Gerber, a Petro-Logistics elnöke a Reutersnek.

Most, a szankciók közepette, ez a STS (Special Transportation Service) trend egyre inkább a melegebb és barátságosabb földközi-tengeri vizeken növekszik.

Gerber a Földközi-tengeren a tartályhajók között átrakott orosz nyersolaj és termékek mennyiségét napi 400 000 hordóra (bpd) becsülte, amelynek nagy része Ázsiába megy, hozzáadva a 2,3 millió bpd közvetlen szállításhoz.

Januárban, az invázió előtt, körülbelül 1,5 millió bpd-t küldtek közvetlenül Ázsiába.

A tengeri szállítású mennyiségek csak egy részét képezik az Oroszországból származó teljes exportnak. A csővezetékes szállításokkal együtt a teljes orosz nyersolaj- és termékkivitel áprilisban valamivel napi 8 millió hordó (bpd )fölé emelkedett, a háború előtti szintet.

NYUGAT-AFRIKAI NYERSOLAJ

Az orosz olaj kiesésének ellensúlyozására az európai finomítók a nyugat-afrikai nyersolaj importjához fordultak, amely áprilisban 17%-kal nőtt a 2018-2021-es átlaghoz képest a Petro-Logistics szerint.

Az Eikon adatai szintén növekedést mutatnak, és azt jelzik, hogy májusban 660 000 bpd főként Nigériából, Angolából és Kamerunból érkezett Északnyugat-Európába, és három rakomány nigériai Amenam érkezett szemben a februári egy rakománnyal.

Az Indiába irányuló nyugat-afrikai nyersolaj mennyisége eközben a Gerber szerint majdnem megfeleződött, áprilisban 280 000 bpd-t szállítottak a márciusi 510 000 bpd-ről, mivel Delhi átállt az orosz szállításra.

Az európai kereslet forrongása miatt a kereskedők szerint különösen a nigériai könnyű, édes nyersolajfajták ára rekordmagas, a forcadosi nyersolajat például legalább 7 dolláros felárral kínálják a Brenthez képest.

A Petro-Logistics szerint az Észak-Afrikából Európába irányuló kínálat március óta 30%-kal nőtt. Ebből az Eikon adatai szerint az egyiptomi Sidi Kerir kikötőből Északnyugat-Európába érkező mennyiség, amely elemzők szerint valószínűleg szaúdi nyersolaj, márciushoz képest majdnem megduplázódik, és májusban 400 000 bpd fölé emelkedik.

Az Egyesült Államok is növelte az Európába irányuló szállítást. Az európai nyersolajimport májusban az Egyesült Államokból szállított mennyiségben több mint 15%-kal nőtt márciushoz képest a Kpler nyomkövető cég szerint, ami a legmagasabb havi ütem a cég feljegyzései szerint. Európa mintegy 1,45 millió bpd nyersolajat szállított ki az Egyesült Államokból.

 

Kép forrása: unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.