Mobilitás

Az év második felében érkezik meg Európába a Jeep Grand Cherokee 4xe plug-in-hibrid

Takács Csongor | 2022.06.07. 01:08

Ha Európában akar értékesíteni egy amerikai autó, akkor muszáj lépést tartania az itt megszokott fejlesztésekkel, hiszen itt olyan versenytársak várják a mezőnyben, mint a Range Rover Sport vagy az Audi Q7.

A Grand Cherokee sosem volt bonyolult autó, nem teheti meg azonban, hogy ne versenyezzen egyre szofisztikáltabb versenytársaival. A technológia fejlődését és az új szabályok előretörését egyetlen márka sem tudja kikerülni.

Ha európai piacon akar sikereket elérni egy amerikai autó, akkor számolnia kell azzal, hogy itt bizony olyan cool autókkal kerül össze, mint a Range Rover Sport vagy az Audi Q7, amelyeket bakancsban és bőrdzsekiben vagy éppen szmokingban is stílusosan vezethetünk, és közben tesszük mindezt úgy, hogy lassan kevesebb széndioxidot bocsát ki járművünk, mint egy üveg Prosecco.

Elérkezett tehát a Jeep is az elkerülhetetlenhez: egy Grand Cherokee egy villamosított négyhengeres hajtáslánccal, amely a hagyományos V8-ast igyekszik túlszárnyalni.

Kívülről nézve a modell ötödik kiadása megőrzi a Cherokee hosszú sorának szimbolikus vonalait, amely az elmúlt 30 évben a legkelendőbb SUV volt, és népszerűsítette a SUV-ok imázsát Európában.

Ami az elektromos jövőképet illeti, mondjuk úgy, hogy a Grand Cherokee 4xe inkább a jelenre van kitalálva – vagy ha gonoszkodni akarunk, akkor inkább a múltat idézi -, mivel a nagy Jeep riválisai azért már egy ideje konnektoros aljzattal rendelkeznek.

A Grand Cherokee hagyományosabb felépítésű, egy indítógenerátor állítja elő az áramot, és azt egy villanymotor használja fel. Ez együttesen 375 lóerőt és 627 Nm nyomatékot eredményez, ami több, mint egy fent említett V8-as modellé, és közben hatékonyabb is.

Jeep Grand Cherokee 4xe

A 30-35 kilométeres elektromos hatótávolság egy kicsit utolsó generációs plug-in-hibrid érzés, de végülis, ha az akkumulátor tele van, akkor a városhoz kb ennyit kibír.

Ami a tömegét illeti, a PHEV rendszer önmagában hozzáad egy 350 kg-ot ad az amúgy is súlyos járműhöz, és bár az valamit segít, hogy legalább alacsony, a Grand Cherokee méretét és tömegét nem lehet nem észrevenni.

A belső kialakítást nézve is hatalmas az ugrás előre, rengeteg üvegfelületet és meleg fapanelt kapott a dizájn, amelyek szinte körbeölelik a vezetőt és az utasokat. Rengeteg vizuális újítás kápráztat el bennünket a fémkeretnek és a háttérvilágítással ellátott megoldásoknak köszönhetően, például a sebességváltó-választó gombbal együtt valóban elegáns lett belül is az összhatás.

Jeep Grand Cherokee 4xe

Specifikációtól függően- akár hat darab tíz colos képernyővel is érkezhet (négy elöl, és kettő hátul), hogy az utasok is tudjanak játszani a navigációs vagy médiarendszerrel.

Nem csak a Jeep Grand Cherokee esetében, hanem manapság minden autótól elvárják, hogy egyre több technológiát, luxust és vezetőtámogatást nyújtson. Mindez persze a súly, a bonyolultság és természetesen a költségek rovására megy. Meglátjuk.

Ígéretesnek tűnik tehát a Jeep Grand Cherokee 4xE jövője, bár reálisan nézve az emberek inkább a Grand Cherokee imázsát veszik meg, és kérdés, hogy ez a flancosabb, tisztább égésű változat majd ugyanolyan vonzó lesz-e. Mára a Cherokee modellcsaládból világszerte több mint 7 000 000 darabot adtak el, és az autóipari SUV-k igazi ikonjává vált. Ezzel az új modellel a Jeep biztosan visszatér a nemzetközi színtérre, amely az elmúlt években lássuk be, hogy veszített lendületéből.

fotó: Jeep

 

 

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.